Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Spanyol filmnapok a Művész Moziban

Április 1–10. között második alkalommal szerveznek spanyol filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében az alkotások a spanyol filmekre jellemző provokatív témákat járják körül, megfelelő művészi szintű tálalásban.

Hirdetés
Hirdetés

A vetítéssorozat ötlete annak az ürügyén született, hogy a spanyol filmművészet nagy rendezőegyéniségének, Pedro Almodóvarnak (Tűsarok, Mindent anyámról, Beszélj hozzá, stb.) a legújabb filmjét, a Párhuzamos anyák (2021) címűt április 1-től lehet látni a romániai mozik műsorkínálatában Penélope Cruz és Milena Smit főszereplésével. Ez a filmnapokon bemutatott több alkotással (Anya – (2019, Mama – 2015) együtt az anyaság probléma-halmazait boncolgatja, az anyaság megélésének különféle módjait, a gyerekekhez fűződő nem felhőtlen viszonyokat, érzelmi, morális, de néha jogi kérdéseket is feszegetnek. Ezekről és más az anyaság témájához kapcsolódó kérdésekről kezdeményeznek beszélgetést a közönség bevonásával, Lázár-Prezsmer Endre programfelelős-házigazda és meghívottja Tamás Dénes író, egyetemi adjunktus az Párhuzamos anyák című film április 7-i vetítése után.

Párkapcsolati témában a társ erőteljes hiányának megélése van ábrázolva egy korábbi Almodóvar-alkotásban, az Emberi hang (2020) című rövidfilmben, mely Jean Cocteau rádiójátéka alapján készült, és Tilda Swinton zseniális játéka teszi felejthetetlenné. A Truman (2015) című filmben egy régi barátság kötelékei, a Szenvedélyes szomszédok (2021) című tragikomédiában egy párkapcsolat szexuális élete kerül más megvilágításba. Az 1993 nyara (2017) egy árván maradt hatéves kislány történeteit, de helyet kap a kínálatukban A briliáns csel (2021) című film is, mely a 2010-es foci-világbajnokság idejére időzített, kivitelezhetetlennek tűnő bankrablás története egy feszültségekkel teli akcióthrillerben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük