Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokan tudják már

Sokan tudják már Kultúra

A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségnél példaértékű családsegítő tevékenység folyik, mint­egy válaszképpen arra a sok kihívásra, amellyel élete különböző szakaszaiban szembesül egy ember. Pál Tünde pasztorál pszichológussal a Hármas Kötél Családközpontban folyó tevékenységről beszéltünk.

A Házasság hete rendezvényei nyújtották az apropót beszélgetésünkhöz, Pál Tünde ugyanis évek óta egyik főszervezője annak. A cél e rendezvénnyel is ugyanaz, mint a családközponttal: megtartó erőként működni. A központ csoportjai 2014-től indultak, és leendő házasoknak, babaváró, kisgyermekes vagy kamaszt nevelő, illetve anyóssá-apóssá váló szülőknek, változókorúaknak, gyászolóknak nyújtanak segítő kezet – mondja Pál Tünde. Imacsoporthoz is lehet csatlakozni azoknak, akik úgy akarnak választ kapni éle­tük kérdéseire, hogy keresik azt a magasabb Erőt, aki töretlenül képviseli az értékeket.

Hirdetés
Hirdetés

Megegyezünk abban, hogy ahhoz is elég érettnek kell lenni, hogy valaki beismerje, hogy egyedül nem, vagy nem annyira sikeresen tud megküzdeni problémájával, mintha támogató közösségre és szakemberre bízza magát. Ha korábban nem, a sokadik pofonnál már rájön az ember, miközben a cél nemcsak az, hogy a fölösleges szenvedéstől megkímélje magát, hanem épp ellenkezőleg: a lehető legtöbb jóval gazdagodni a különböző élethelyzetekből.

Éppen ezért van többek között házassággazdagító csoport, melynek neve: Párkapcsolatunk évszakai. Ezt azok veszik igénybe, akiknek ugyan stabil párkapcsolatuk van, de úgy érzik, egy-két területen van helye a javulásnak. Például a konfliktuskezelést és a kommunikációt illetően, vagy mert a szabadidő eltöltése, a pénz elköltése, vagy a baráti kör kezelése is indulatokat gerjeszt.

A házasságra felkészítő csoport sem csak fiataloknak ajánlott, a második vagy többedik házasság előtt is érdemes csatlakozni, bár eddig erre csak egy példa volt. Ide párként kell bejelentkezni, a pártalálkozások után egy hétvégi csoportos felkészítőn vesznek részt. De van Váló háló is azoknak, akik fel szeretnék dolgozni a házasság megszűnéséből származó veszteségeiket, és az újra szeretnének rendeződni, megtalálni új identitásukat. Anyóssá-apóssá lenni újabb kihívás, legtöbbször a határok tisztázatlansága és a családban folyó pozíciókért folyó vetélkedés miatt.

Mint Pál Tünde elmondta, nagy igény volt tavaly a babaváró csoportra, a kismamaklubra, de legnépesebb a kamaszokat nevelő szülők csoportja volt. Sajnos, a járványhelyzet miatt fel kellett függeszteni a munkát velük, így idén nekik van elsőbbségük. Márciustól azonban érdemes figyelni a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség honlapját, akkor hirdetik meg a jelentkezést az induló új csoportokba.

Heti egyszeri másfél órás találkozókra, illetve egy 8–16 fős csoportban 10–12 alkalomra számíthat az, aki csatlakozik. Lényeges a szakmaiság, így minden csoport élén szakember áll, azaz a házasságra felkészítő, azt ápoló csoportot, a születéscsoportot, a kisgyermekes szülők közösségét képzett családterapeuták vezetik, a többit pszichológusok.

Az idei Házasság hetén a megjelentek azonban megfogalmaztak olyan igényeket is, hogy szükség lenne a nagyszülőknek szóló, a nőiességgel-férfiassággal foglalkozó, a túlevőknek és a daganatos beteget ápoló hozzátartozóknak segítő kisközösségekre is, így Pál Tünde, valamint a két unitárius lelkész, Kovács István és Péterfi Ágnes – a szentgyörgyi önkormányzat által is támogatva – azon dolgoznak, hogy e csoportokat is megszervezzék.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük