Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok élményt kínál az Erasmus

Sok élményt kínál az Erasmus Kultúra

Miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium részese lett egy hét évre szóló Erasmus-programnak, a diákoknak, tanároknak számos külföldi tapasztalatcserére nyílt lehetőségük. A 2022-re biztosított 100 ezer eurós költségkeretből idén Magyarországon, Finnországban, Spanyolországban, valamint Ausztriában jártak, ezeknek az utazásoknak a tapasztalatairól számoltak be egy iskolai rendezvényen a résztvevők.

Hirdetés
Hirdetés

„Ezek az utazások, külföldi tapasztalatcserék nem öncélúak” – fejtette ki Sztakics Éva igazgatónő, hozzátéve, hogy a modern oktatási módszerek (főleg idegen nyelvek, informatika terén) és az egészséges életmód tanulmányozását, a környezetvédelmi projektekben való részvételt, az ökológiai lábnyom csökkentését tűzték ki célul, de az utak jó alkalmat jelentenek diáknak, tanárnak a kulturális sokszínűség felfedezésére és a tolerancia növelésére is. Persze szórakozásra is jut idő, hiszen számos előadás, koncert, kirándulás is befér ezekbe a programokba. A meglátogatott iskolák csapatait pedig szintén vendégül láthatják egy-egy alkalommal.

2022-ben a költségkeretből Budapestre utazott 35 diák és 5 kísérő-tanár, Helsinkibe 10 diák, 5 tanár. Bécsbe 8 diák és 3 tanár, Spanyolországba 8 diák és 6 tanár, ezután fognak még pedagógusok továbbképző jellegű tanulmányutakra menni Izlandra és Cannes-ba.

Volt tehát miről élménybeszámolót tartani a diákoknak, tanároknak, aki vetített képekkel is kísért bemutatót tartottak az iskola konferenciatermében a közönségnek, számos más osztálynak.

Először az Andalúziából érkezett, éppen itt tartózkodó spanyol csapat mutatta be szűkebb hazáját, iskoláját, majd sorban a Budapestet, Helsinkit, Bécset megjárt csapatok kaptak szót. Elmondták, mi az, ami másképp működik, mint nálunk, mi az, ami tetszett, és mi az, ami nem volt szimpatikus számukra. Az azonban biztos, hogy mi, háromszékiek, vendégszeretetünkkel túlteszünk minden meglátogatott európai országon – vonta le a következtetést Krecht Gyöngyvér tanárnő. A Helsinkit meglátogató pedagógusok nagyra értékelték az iskolák technikai felszereltségét, általában az oktatásra fordított költségvetést, és a Bizalom, szabadság, felelősség jelmondat is szimpatikus volt számukra. A finn középiskolában nincsenek osztályok, a diákok maguk állítják össze órarendjüket, és az államtól kapott laptopokon tanulják meg a digitális leckéket, amelyekkel kreditpontokat gyűjtenek. Az iskolát elvégezhetik kettő vagy négy év alatt, amikor megvan a szükséges kreditszámuk, azonban nem fegyelmezik őket órán, mert mindenkinek saját felelőssége a tanulás – részletezte Sztakics Éva. Ennek a hátulütője azonban, amit Vizsuly Tünde tanárnő is kiemelt, hogy nem létezik olyan jellegű személyes kapcsolat a diák és tanár között, mint a hazai intézményekben, nincs osztálykirándulás, nincs kisközösség sem, mert az évfolyamok összetétele is változó.

Javukra szól viszont, hogy már elemi iskolában nagyon gyakorlatias tevékenységekre van alkalmuk a gyerekeknek – például varrásra, famegmunkálásra, amihez teljes felszerelést kapnak és használhatnak – és a hiperaktív, sajátos nevelési igényű gyermekeknek is igyekeznek olyan környezetet teremteni, amely őket nem korlátozza. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük