Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sing Floyd a sokadalomban

Sing Floyd a sokadalomban Kultúra

Szombaton a Pink Floyd-dalokat magyar fordításban előadó Sing Floyd az Őszi Sokadalom színpadán koncertezik. Demeter Elemér zenekarvezetővel arról beszélgettünk, mire számíthatnak az igényes zene kedvelői.

Hirdetés
Hirdetés

– Mit hallhat, illetve láthat az Őszi Sokadalom közönsége szombaton?

– Egy tucat magyarra fordított Pink Floyd dallal készülünk, amelyek közül négyet most először játszunk közönség előtt. Szokásunkhoz híven nem ismételjük meg a korábbi koncertjenk repertoárját, mindig frissítünk a műsoron. Nagyon készülünk a szombati eseményre, reméljük, a magyar szövegek a zenével karöltve az új dalok esetében is kellőképpen „átjönnek”. Emellett a megszokott látványelemek is támogatják majd előadásunkat.

– Milyen visszajelzéseket kaptatok a magyar fordítások, egyáltalán a Sing Floyd létjogosultságát illetően?

– Személyesen kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptam, közöttük olyanok is elhangzottak, hogy a dalok úgy szólnak, mintha azokat magunk írtuk volna. Youtube-on is közzétettünk néhány koncertfelvételt, amelyek több ezres nézettséget értek el, és a hozzászólók zömében pozitívan értékelik munkánkat. Az, hogy magyarul éneklünk, egy jellegzetes bélyeget nyom rá a produkcióra, ezek már nem teljesen Pink Floyd-dalok. Éppen ebben rejlik az egésznek a nehézsége, egyben a nagyszerűsége, hogy óriási alázattal és tisztelettel nyúlva ezekhez a számokhoz, mégis valami egyedit alkossunk. Rengeteg Pink Floyd cover-zenekar van, ám a miénk emiatt különleges.

– A korábban említett alázat nemcsak a fordításaidban, hanem a zenében is tetten érhető.

– Óriási öröm számomra, hogy ilyen kvalitású zenészek vannak körülöttem. Hozzáállásukban olyan mértékű profizmust tapasztalok, amit magam hangszeresként már nem érek utol. Vájtfülű társaim nagyon érzik, összeállt-e egy dal, mikor van készen, kell-e még finomítani azon. Nekem gyakran elsőre úgy tűnik, nagyon jól szól, ám a zenekar jelzi, ez még nem az igazi. Egy-egy dal magunkévá tételének kezdeti szakaszában gyakran elhangzik, „nem rossz, de a jó nem ilyen”. A hangszeresek csak akkor hajlandóak színpadra állni, amikor a produkció kellőképpen ki van dolgozva.

– Igazi csapatot alkottok, tudtommal a hangszeresek soraiban kezdetektől nem történt változás.

– A közelmúltban történt basszusgitáros-csere, Gergely Botond az édesapjától vette át a hangszert, és méltóképpen, fiatalos lendülettel teszi a dolgát. Ám ezt leszámítva valóban kezdetektől együtt a csapat, talán azért, mert itt mindenki játszani akar elsősorban, nem mellékkereseti lehetőségként tekint a zenekarra.

– Mi következik a szombati koncert után?

– Régi tervünk egy Pink Floyd-antológia, amelyben a zenekar pályájának mérföldköveit idézzük meg a kezdetektől napjainkig kronologikus sorrendben, és bízunk benne, hogy egyre több helyen bemutathatjuk produkciónkat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
    • User
      Dátum: 2021. szeptember 10., 11:11
      ÉRTÉKELÉS: 7

      Kézdin és környékén a Kali-féle szánalmas mulatós és csoda Dj-ék által összekoppintott zenére van igény. a Pink Floyd-ot nem összekoppintották hanem ismertetni szeretnék az emberkékkel, illene igényes zenét hallgatni közbe.