Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres kongresszus

Az Európai Cortinarius Napok történetében mindeddig az egyetlen kelet-európai színhelyet jelenti Bálványos, illetve a Grand Hotel, ahol múlt héten Európa kilenc országából több mint 70 mikológus, valamint 30 környékbeli meghívott részvételével zajlott a 36. pókhálósgomba-kongresszus.
A vendéglátó és főszervező László Kálmán Gombászegyesület (LKG) munkájával, valamint a szárazság ellenére azonosításra felkínált több mint 400 gombafajjal maximálisan elégedettek lehettek a résztvevők, állításuk szerint az egyhetes rendezvény európai mércével mérve is magas színvonalúnak bizonyult. Macalik Kunigunda, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója, aki egyetemista csoporttal érkezett, elmondta, a napi terepmunkák, túrák alkalmával csodálatos élőhelyeken jártak, a délutáni foglalkozásokhoz jól felszerelt labor állt rendelkezésre.
Zsigmond Győző, az LKG elnöke szerint főleg a Szent-Anna-tó, Kommandó és a csíkszentkirályi Lucs környékén tett túrák bizonyultak eredményeseknek, mert e tájakon még kellőképpen nedves volt a föld, 40–50-féle pókhálósgombát sikerült összegyűjteni. Kommandón akár étkezésre is lehetett volna gyűjteni a kétszergyűrűs tölcsérgombából (szultángomba) vagy rókagombából.
– Úgy néz ki, egy eddig azonosítatlan galambgomba-fajt is találtunk. Én voltam a szerencsés, Jurkeit Werner német mikológus ezután fogja tudományos leírását, azonosítását elvégezni – mondta Zsigmond Győző, akinek köszönetét ezúton is tolmácsoljuk a szervezésbe besegítő hazai és külföldi személyeknek, valamint minden támogatónak. – Ez alkalommal ítéltük oda két nemzetközileg elismert mikológusnak, gombakutatónak egyesületünk legfontosabb díját, a szakmai elismerést jelentő Pázmány Dénes-díjat: idei birtokosai a Román Mikológiai Társaság elnöke, Cătălin Tănase, illetve a pókhálósgombák jeles francia szakértője, Jacques Melot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük