Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Salamon Ferenc bemutatta könyvét

Salamon Ferenc bemutatta könyvét Kultúra

Az elmúlt csütörtökön mutatták be a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben, a Csiszár Dénes Tanműhely és a Praetoria Egyesület szervezésében Salamon Ferenc ny. magyartanár és helytörténész A kézdiszéki kisállattartás történetéből című könyvét. Az eseményen a szerzővel dr. Constantinescu Herman állatorvos, a Columba Egyesület titkára beszélgetett.

Hirdetés
Hirdetés

A népes közönség zömét a Columba Galamb-, Szárnyas- és Kisállattenyésztők Egyesületének tagjai, illetve kisállattartók többsége alkotta. A rendezvény házigazdája Taierling Péter Ferenc, a Csiszár Dénes Tanműhely és a Praetoria Egyesület vezetője volt.

A könyvbemutató bekezdéseként az est házigazdája elmondta, az elmúlt, járványmegelőző intézkedések kalodájában vergődő évhez képest jól indult az idei, 2021-es év, hiszen ez a könyvbemutató már a negyedik kulturális esemény a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben. Salamon Ferenc a kiadvány elkészültéről elmesélte, miféle „csavart” alkalmaztak.

– Domokos Jóskával és Costantinescu Hermannal az előző könyvnél legelébb megbeszéltük és leírtuk a forgatókönyvet, ahogyan majd felépül, de ennél a kiadásnál pont fordítva kezdtük, nem az elejével, hanem a végével – kezdte el könyvbemutatóját.

A 2020-ban megjelent, de a koronavírus-járvány miatt csak most bemutatott kisállattartásról szóló könyv a 2007-ben megjelent A kisállattartás története Kézdiszéken a kezdetekről napjainkig című füzetecske bővített újrakiadása, amely tartalmazza az elmúlt 13 év egyesületi tevékenységét, tartalmas képanyaggal illusztrálva.

Salamon Ferenc kihangsúlyozta, hogy lényegében ő szerepel a könyv borítóján szerzőként, de ez közös munka gyümölcse, hiszen nem születhetett volna meg Domokos József, Szabó Károly, Tankó Lajos és dr. Constantinescu Herman segítsége nélkül. Majd azt is kiemelte, hogy a Columba egyesület igyekezett az elődök álmát valóra váltani, és ennek köszönhetően a tevékenysége meghatározó jellegűvé vált az egész Kárpát-medencei kisállattartás életében.

Salamon Ferencről azt is megtudtuk, hogy torjai portáján ő is állattartóként tevékenykedik, és úgy gondolja, minden állatot szeretni kell.
– A Vigadó Művelődési Ház vezetőjeként tapasztaltam meg, hogy mennyi odaadást, odafigyelést és munkát igényel a kisállattartás, mert az egy dolog, hogy valaki végignézi manapság a sportcsarnokban a kiállítást, de hogy az mögött mi áll, nem tudja – fejtette ki véleményét a szerző.

A 110 oldalas munka a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó gondozásában jelent meg, szerkesztője pedig Tulit Ilona ny. magyartanár. A könyvbemutató végén a szerző dedikált, és azt is elárulta, hogy jelenleg a Művelődéstörténeti barangolás Háromszéken című kötetén dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük