Felhívás!

Sakkvilágbajnok perelte be a Netflixet A vezércsel miatt

Sakkvilágbajnok perelte be a Netflixet A vezércsel miatt Kultúra

Becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok, aki szerint a streamingszolgáltató A vezércsel című sorozatában rossz hírben tünteti fel őt.

A 80 éves sakkozó a sorozat utolsó részében elhangzottakat kifogásolja, amelyben azt állítják róla, hogy női bajnokként „soha nem játszott férfiak ellen”.

Egy Los Angeles-i szövetségi bíróságon Gaprindasvili nevében benyújtott kereset szerint ez a megjegyzés „kisebbíti eredményeit több millió néző előtt”, ügyvédei szerint pedig „téves és szexista”.

A kereset szerint az ötszörös sakkvilágbajnok „volt az első nő a történelemben, aki megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet férfiak között”, legalább 59-szer játszott férfi sakkozók ellen 1968-ig, amikor a sorozat ezen része játszódik.

A Netflix azt közölte, hogy „határozottan meg fogja védeni” igazát, a szóvivő úgy véli, nem kerül sor a tárgyalásra.

A vezércsel (The Queen’s Gambit) Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz. A sorozat idén két Golden Globe-díjat is nyert, és 18 Emmy-díjra jelölték, utóbbiakat hét végén fogják kihirdetni.

Gaprindasvili ügyvédjei szerint a 2020 október óta futó sorozat rontotta a sakklegenda hírnevét, és azt akarják, hogy ezt a mondatot vegyék ki a sorozatból. A kereset szerint a sorozat folyamatosan „jóvátehetetlen kárt okoz” Gaprindasvilinek, aki még játszik szenior sakkversenyeken.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.