Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Román és magyar játékfilmeket is vetítenek a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Román és magyar játékfilmeket is vetítenek a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon Kultúra

A tavalyi és az idei év román és magyar játékfilmjeiből is ízelítőt ad a koronavírus-járvány miatt rövidített programmal, más helyszínen és korábbi időpontban zajló marosvásárhelyi 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál – közölték szerdán a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

A szokásos novemberi időpont helyett október 7. és 11. között megrendezendő fesztivál programjában szerepel Szász Attila Apró mesék című filmje, amely múlt héten a legjobb filmnek és a legjobb filmzenének járó díjat is elnyerte a pármai filmfesztiválon. Az izgalmakban és fordulatokban gazdag történelmi romantikus thriller egyik főszereplője Molnár Levente erdélyi színész, akit – egyebek mellett – Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjében, a Saul fiában is láthatott a közönség.

A filmkedvelők megnézhetik egy másik erdélyi fiatal tehetség, Visky Ábel első egészestés dokumentumfilmjét, a Mesék a zárkából című munkát, amely börtönben ülő apák és otthon lévő gyerekeik kapcsolatát mutatja be. Levetítik Hajdu Szabolcs Békeidő című filmjét is.

A román filmek közül a közönség láthatja Radu Jude idén bemutatott, Nyomtatott nagybetű című produkcióját, amely Gianina Carbunariu drámaíró és rendező azonos című színházi előadásának az adaptációja, valamint Radu Ciorniciuc Otthon című alkotását, amely egy, a bukaresti Văcărești Nemzeti Parkban élő kilencgyermekes roma család történetét mutatja be. Az alkotás júniusban elnyerte a legjobb egészestés dokumentumfilmnek járó Arany Kürt-díjat a Krakkói Filmfesztiválon, és ezzel automatikusan bekerült a 2021-es Oscar-mezőnybe.

A közönség megtekintheti még Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmjét, Bodzsár Márk Drakulics elvtársát, az Ivana Mladenovic rendezte Rettegett Ivána című román-szerb koprodukciót, Kocsis Ágnes Éden című filmjét, továbbá Kövessy Róbert Wichmann Tamás-portréfilmjét, az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmjét és Dorian Boguta A nyom című produkcióját.

Az idén a marosvásárhelyi Kultúrpalota helyett a helyi Nyári Színház fogadja be a filmfesztivált, amelynek versenyszekciójában csaknem 40 rövidfilm verseng a fesztivál fődíjáért.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük