Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó tárlat

Rendhagyó tárlat Kultúra

A zabolai Mikes-ménes, valamint a háromszéki lótartás történetébe nyújt betekintést egy hónapon át a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja által Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel tető alá hozott kiállítás, amely már a Székely Vágta alkalmából az Óriáspince-tetőn is látható volt. Hétfő délután nyitották meg a megyeszékhelyi Lábasház alagsorában.

Marton Lichtfusz Katalin, a Lábasház kiállítótere szaktanácsadójának bevezetője után a kulturális központ vezetője, a kiállítás ötletgazdája és kurátora, Szebeni Zsuzsa rámutatott a lovas sportnak a magyarság körében való növekvő népszerűségére. És ez nem véletlen, hiszen lovas nemzet vagyunk, akinél a ló szeretete és tenyésztése több évezrede alakult ki.

E kecses és okos állatokhoz való ragaszkodás Háromszéken is mélyen az emberek tudatában és lelkében gyökerezik, ezért úgy döntöttek, kibányásszák az erre vonatkozó bizonyítékokat, emlékeket, valamint ismereteket, és csokorba kötve közkinccsé teszik. A gyűjtésnek még az elején tartanak, ezért ilyen irányú tevékenységük folytatódik. Az intézményvezető egyúttal köszönetet mondott a zabolai Chowdhury–Mikes családnak a Mikes-ménes fotóiért, dr. Hecker Walter tanulmányáért, illetve a Bod Péter Megyei Könyvtárnak a Mikes-albumért, valamint a Székely Nemzeti Múzeumnak és a lakosságnak a rendelkezésükre bocsátott fotókért.

A kiállítás megszervezését tanácsokkal, fényképekkel és a témával kapcsolatos személyes élményei átadásával egyaránt segítő Nagy Zoltán a polgármesteri hivatal nevében és munkatársaként köszöntötte az egybegyűlteket. Megfogalmazása szerint Székelyföldön és ezen belül Háromszéken az emberek, valamint a lovak kapcsolata évszázadok óta összeforrt, és a mindennapok részévé vált. Olyannyira, hogy a családok túlnyomó részében ma is őrzik egy-egy kedvencük emlékét. Ezeket összegyűjtve és bemutatva pedig a székelység elmúlt 100 esztendejének korképe is gazdagabbá és árnyaltabbá válik.

Hirdetés
Hirdetés

A Szebeni Szabó Róbert által tervezett és kivitelezett tárlat anyagát szemlélve megtudhatjuk például, hogy a Mikes-ménest gróf Mikes Ármin alapította 1893-ban, azonban vannak, akik ennek időpontjául 1895-öt jelölik meg. Kovácsy Béla és Monostori Károly A ló és tenyésztése című, Budapesten 1905-ben megjelent könyvében többek között így írnak róla: „A ménes helye Zabola, Háromszék vármegyében. A ménes alapítása gondosan kiválogatott 20 angol félvér kancával indult. Gróf Mikes Ármin ló iránti szenvedélyét és érzékét is elődeitől örökölte. Az induló kancák utódai közül csak a nyereg alatti és fogatos használatban legjobbnak ítélt kancák kerültek be a ménesbe. Félvér kancáit rendkívül alaposan és szakszerűen kiválasztott angol telivér ménekkel fedeztette. Igyekezett Angliából importált, eredeti angol telivér méneket használni, de belföldön bevált, jó örökítő mének fiait is használta.”

Kiderült, hogy 1911-ben a fő­lo­vászmester egy hátaslovat vásárol Ferenc József osztrák császárnak és magyar királynak ebből a ménesből, a trónörökösnek pedig kettőt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük