Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó mű és rendkívüli turné

Rendhagyó mű és rendkívüli turné Kultúra

Az Emberekről és krumpliról (Despre oameni şi cartofi) című, tavaly színre vitt előadását a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház társulata hat város roma közösségeinek is bemutatta. A turné során észlelteket Vargyasi Levente fotói rögzítették, amelyekből egy dús csokorra valót az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca) megnyílt kiállítás tár a nagyközönség elé.

Hirdetés
Hirdetés

Radu Afrim rendező, fájdalmas valósághűséggel idézi fel és tárja a néző elé a kilyéni vasúti átjárójánál 2012-ben bekövetkezett, 9 roma nemzetiségű ember életét követelő balesetet és annak utórezgéseit. A sikerén felbuzdult Anna-Maria Pop színházigazgató pedig egy nyertes pályázat által megtalálta a módját, hogy ezt Sepsiszentgyörgyön kívül Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Négyfalu, Brassó, Foksány és Bákó roma lakosai is megtekinthessék. És ez számára azért volt fontos, mert ily módon lehetőség kínálkozott a velük folytatott párbeszédre, életkörülményeik megörökítésére, gondjaik megismerésére.

Elmondása szerint az említett közösségben eltérően fogadták őket, ami nagy valószínűséggel a civilizációs, szokás- és szervezettségbeli különbségekből fakad. A legfejlettebb roma közösség Bákóban található, ahol nagy lépésekkel haladnak a felzárkózás útján. Ebben mostanra már saját értelmiségű rétegük segíti őket, akik között szociális asszisztens, orvos, tanár, ügyvéd és európai parlamenti képviselő is szép számmal akad. A roma párt jól berendezett székhelyén ugyanakkor folyamatosan fogadják a segítségre vagy tanácsra szorulókat. Ezzel szemben Foksányban a város életére is kiható háború dúl a klánok között, és a roma párt hatalmi harccal elfoglalt vezetője sem mutatott irányukba fogadókészséget. A helyi szervek tanácsára így meg sem próbáltak a közelükbe kerülni, fotózni csak távolról, észrevétlenül mertek, és az előadásukra senki sem volt közülük kíváncsi.

Az általuk meglátogatott székelyföldi romák állapota e két szélsőséges helyzet közé helyezhető. Gyergyószentmiklóson viszonylag fejlett és szervezett közösség van, amely nem csak segélyekre alapozza a létét, hanem tevékenyen részt vesz sorsának alakításában. Saját iskolával rendelkeznek, ahol program utáni tevékenység is folyik, és sokan közülük a civilizációs követelménynek megfelelő szociális tömbházakban laknak. A csíkszeredaiak mély szegénységük ellenére nem igényelnek könyöradományt, egyetlen kívánságuk egy ingyenes tánctanfolyam indítása volt a tehetséges gyerekek számára, mely Anna-Maria Pop személyében meghallgatásra talált. A legmagasabb lélekszámú (5900 fő) és legszervezettebb közösséget Négyfaluban találták, tagjai bejelentett lakcímmel és személyi igazolvánnyal rendelkeznek. Az Európai Uniótól elnyert 7 millió eurós pályázati keretből szociális lakásokat építenek nekik. A brassói romák helyzete megközelíti a bákóiakét, vagyis kielégítőnek mondható.

Vargyasi Levente nagy érdeme, hogy művészi értékű dokumentumfotóin keresztül hiteles és érzékletes módon nyújt betekintést a meglátogatott roma közösségek mindennapjaiba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük