Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó kiállítás Baróton

Rendhagyó kiállítás Baróton Kultúra

A múlt hét közepén, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) baróti irodájában nyílt meg az a kiállítás, mely talán először tömöríti egy helyen az erdővidéki népművészek, mesterek munkáit, kezdve az ismertebb, vargyasi fafaragó- és bútorfestő Sütő család remekeitől egészen a baróti Szász István bádogos által készített, a közönség által nagyon ritkán látott munkákig.

A kiállításmegnyitón megjelenteket Dimény László, az EMNP helyi önkormányzati képviselője köszöntötte. „Nem tudom, volt-e ezen a vidéken még ilyen kiállítás így összeszedve, mindenesetre köszönet érte a kézműveseknek, a munkatársamnak, Imre Andreának és Sütő Levente Lehel vargyasi polgármesternek, aki beszervezte a kézműveseket, és közreműködött a kiállítás létrejöttében” – fogalmazott. Üdvözölte a megnyitón megjelent Sándor Krisztinát, az EMNT ügyvezető elnökét, Benedek Erikát, az EMNP erdővidéki elnökét és Zsombori Csabát, az EMNT erdővidéki elnökét is.

Hirdetés
Hirdetés

„A kiállítás legnagyobb értéke, hogy ma is használható tárgyakat láthatunk itt. Különösen fontosnak tartom a kovácsok, vasművesek által kiállítottakat, hiszen a festett bútorok erdővidéki hagyományáról mindenki tud, annál kevesebben azonban arról, hogy az erdővidéki kovácsok miket készítenek manapság. Nagyon gazdagok vagyunk Székelyföldön, s ez a gazdagság minden egyes hagyományos termékvásáron avagy kiállításon szembeköszön velünk. Jó, hogy a 21. század modern kihívásainak megfelelően szeretnénk élni, azonban minden, amit itt látunk, nagyszerűen beilleszthető hétköznapjainkba is. Szemet, lelket gyönyörködtető ez a kiállítás” – hangoztatta Sándor Krisztina.

Ezután Sütő Levente Lehel polgármester, maga is a bútorfestő-fafaragó vargyasi Sütő család sarja, ismertette a kiállítókat, illetve az általuk készített tárgyakat „Hivatásos mindenki, aki ma itt kiállít, mert eladják termékeiket, ebből élnek – mondta. – Ez ma már ritkaság. Remélem, ez a kis kovász, amit ez a kiállítás jelent, tovább fog nőni. Szándékaink szerint Kézdivásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, Brassóba is elvinnénk, hogy a kovász sokkal nagyobbra dagadjon.” Utána egyenként bemutatta Szász István baróti bádogos, Kovács Béla bodosi bőrdíszműves, Török Imre vargyasi fafaragó, Bene János olaszteleki vasműves, Dimén Zsolt vargyasi kovács, Soós Aranka vargyasi bútorfestő, Dávid Alpár bodosi és Csog Jolán erdőfülei viseletkészítők, Soós András vargyasi ezermester és jómaga munkásságát is

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük