Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Régi járgányok, új sztorik

Régi járgányok, új sztorik Kultúra

Régi motorkerékpárok és veterán autók szenvedélyes gyűjtői szombaton az érdeklődőknek is bemutatták kincseiket. A múlt évi, az illyefalvi úton található klubházban megtartott kiállításon is szép számmal voltak érdeklődők, de annál is nagyobb látogatottságra áhítoztak a büszke tulajdonosok. Mintegy 60 jármű sorakozott a Szimpla előtt a Flagellum Dei MC és a Cruisers Romania szervezésében, a programot ezúttal is koncertekkel egészítették ki.

A veterán autókkal már találkozhattunk a tavaszi–őszi főtéri parádén, újra itt volt a bogárhátú Volkswagen, a feltuningolt Trabant, a klasszikus Mercedes, a Ford Granada, a kacsának becézett Citroen, ezúttal inkább a motorok jelentették az újdonságot.

„Mivel nem mindenki ismeri egymást, és mindig akadnak újak a gyűjtők táborában, egy ilyen kiállítás jó alkalom arra is, hogy egymásra találjanak azok, akiknek van régi alkatrészük, és akik éppen keresnek a felújításhoz egy-egy darabot, mondta Imreh Attila szervező.

A régi motorok több mint harmincévesek voltak, így jogosultak a „veterán” címre, de némelyik kétszer annyit is megélt, mindegyik egy saját, regénybe illő történettel. A brassói Victor Ene négy járgányt hozott, ő az orosz motorokra szakosodott, mert egy K 175-össel nőtt fel, amit édesapja pont az ő születése évében vásárolt. Igencsak megnézhették a forgalomban, mikor a kiállítás lejártával felpattant 60-as évekbeli motorjára, és haza­eregélt vele Brassóba…

Volt itt 56-os Simson AWO 426-os, 1991-es BMW-motorkerékpárról lekoppintott orosz pótkocsis Dnyeper, a második világháború csúcsmodellje, a cseh Jáva, 1960-as, családi örökségként ma is napi közlekedésre használt, forgalomba beíratott Manet, melyet tulajdonosa, Várhelyi Péter 15 évesen vett birtokba, és MZ ETZ 250-es, ritka rally-motor replikája. S mennyi sztori arról, hogyan jutottak hozzá egy-egy ritka darabhoz, hogyan puhítgatták az eladókat, vagy éppen fizettek vagyonokat egy-egy szívüknek kedves darabért, s milyen jó vásárt kötöttek egy-egy alkatrésszel. Rancz Dezső, a Flagellum Dei elnöke történetesen vízszereléskor egy, a pincében talált ócska kereket talált igazi jolly jokernek.

A kiállítás után babgulyásra hívták meg a résztvevőket, de minden odalátogatót is jó szívvel megvendégeltek, este pedig a kézdivásárhelyi Crazy Plumbers nyomta a rockabillyt a Szimpla-színpadon, a Grave for Sale pedig a surf-rockot

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük