A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ráhangolós mozgalom

Július 6-ára ismét meghirdette a Székely Népviselet Napját a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tavaly útjára indított kezdeményezés keretében reményeik szerint idén is megtelik Székelyföld – és nemcsak – népviseletbe öltözött emberekkel.

„Minden székelyföldi népviselettel rendelkező embert arra biztatunk, hogy ezen a napon öltse magára ruháját vagy annak valamely darabját, és így induljon munkahelyére, ügyeket intézni vagy akár bevásárolni” – olvasható az együttes felhívásában. Azt javasolják, találjanak a résztvevők társakat is a játékhoz, biztassák barátaikat, kollégáikat a viseletek felöltésére.
A Székely Népviselet Napján készült fényképeket be is lehet küldeni, a szervezők várják azokat az ezerszekely@gmail.com e-mail-címre, a fotókat pedig megosztják az együttes Facebook-oldalán. „Szeretnénk meghonosítani a Székely Népviselet Napját, amelynek a célja, hogy az amúgy is ismert, kedvelt székely népviseletet tegyük még inkább népszerűvé” – mondta az együttes támogatásának céljával működő András Alapítvány munkatársa, a szervezők egyike, György Katalin. Kifejtette, emellett a kezdeményezésük azt is maga után vonja, hogy a felhíváshoz csatlakozó emberek kicsit foglalkoznak a viseletükkel, annak darabjaival, családi történeteivel, ezek kapcsán pedig szóba kerülnek a népszokások is. Azt gondolják, a nap egymás jobb megismerésében is segít, ha például két, viseletbe öltözött munkatárs találkozik a folyóson, és rátekint, rákérdez a másik ruhájára, akkor már a származásuk, szokásaik is szóba kerülhetnek. A rendezvény ugyanakkor egyfajta ráhangolódás is a július 7-i Ezer Székely Leány Napjára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ünnepeljen megszokott és elvárt slágerekkel!

Ünnepeljen megszokott és elvárt slágerekkel!

Mondják, könnyű karácsonyi albumot csinálni, hiszen ha rajta vannak az ünnep megszokott és elvárt „slágerei” (Mennyből az angyal, Csendes éj, Pásztorok, Kiskarácsony, Nagykarácsony, Száncsengő), aztán szépen feldíszítetted a fát, és még ajándékok is vannak alatta, kalács meg sült illata tölti be a lakást, akkor teljes az élmény. Ennek tudatában mégis három hónap alatt állítottam össze legújabb kiadványomat, rengeteg kétséggel, és végül – azt hiszem – lemezkiadói karrierem legjobb karácsonyi albuma lett.