Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Radu Jude filmje nyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat

Radu Jude filmje nyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat Kultúra

A tavaly Berlinben Arany Medve-díjjal kitüntetett Radu Jude filmje, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című alkotás kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat a román filmes szakma legrangosabb rendezvényén.

Hirdetés
Hirdetés

A Gopo-díjakat kedden késő este adták át a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban megszervezett gálaműsoron.

Radu Jude filmje nyerte el a legjobb a nagyjátékfilmnek járó díjat, akárcsak a legjobb vágónak járó kitüntetést, amit Catalin Cristutiu kapott. Szintén a Radu Jude filmjében nyújtott alakításáért Katia Pascariu színésznő lett a legjobb női főszereplő.     

Ugyanakkor a legtöbb Gopo-díjat, ötöt Cristi Puiu Malmkrog című alkotása hódította el. Ennek a filmnek az alkotócsapatából Cristi Puiu megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, Tudor Vladimir Panduru a legjobb operatőrnek járó elismerést, Cristina Paula Ana Barbu a legjobb díszlettervező díjat, Oana Paunescu a legjobb jelmeztervezőnek járó kitüntetést, Dana Roseanu, Elena Tudor és Manuela Tudor pedig a legjobb smink és frizura készítőjének járó elismerést.     

A zsűri 26 tavaly bemutatott román nagyjátékfilm és alkotói közül választotta ki a díjra jelölteket. A két említett nagyjátékfilm mellett még versenyben volt Eugen Jebeleanu Camp de maci (Mákmezők), Bogdan George Apetri Neidentificat (Azonosítatlan) és Ruxandra Ghitescu Otto barbarul (Ottó, a barbár) című filmje is.     

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Bogdan Farcas (Azonosítatlan) kapta, a legjobb férfi mellékszereplő Alexandru Potocean (Mákmezők), míg a legjobb női mellékszereplő Ioana Flora (Ottó, a barbár) lett.     

Az idén két kategóriában is Gopo-díjra jelölték a baróti származású, Bukarestben élő Téglás Istvánt. Őt Horatiu Malaele Luca című alkotásában nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés jelöltjei közé pedig Cristi Puiu Malmkrog című filmjében a komornyik megformálásáért került be. Téglás 2020-ban már elnyerte a díjat A hegyek szigete (La Gomera) című film mellékszereplőjeként.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük