Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pusztulásra ítélve?

Pusztulásra ítélve? Kultúra

Az olaszteleki Likaskőnél nevezetesebb földtani képződmények bizonyára vannak Székelyföldön, sőt, talán Erdővidéken is, de sorsukra hagyottabbak, elárvultabbak aligha.

Hirdetés
Hirdetés

A székelyszáldobosi keresztúttól Felsőrákos felé térve az arra járó számára nemsokára, az út baloldalán egy kiemelkedés jelenik meg, mely kiemelkedés nem egyéb, mint a Likaskő borvízforrása által lerakott mésztufa-kúp, tetején méteres átmérőjű, kb. 2 méter mély forráskráterrel. A teljes mésztufa-kúp másfél méter magas, átmérője 12 méter. „A felszínre törő szénsavas borvizek a medencét kitöltő márgarétegből sok meszet kioldottak, és a forrás köré lerakták” – olvashatjuk a képződmény keletkezésének földtani magyarázatában, az pedig már legenda, hogy azon kakasok ejtették itt le vésőjüket, akik a Rikán átvonuló Kakas-barázdát ásták, és így keletkezett a Likas-kő.

A forrás állítólag az 1960-as évek elejéig működött, aztán a közelben nyitott bányák miatt vize elapadt. Mondják, hogy Bethlen Gábor fejedelem is fürdött az egykori, egyébként gyógyhatású forrásban, melyet, ha másért nem, már csak ezért is érdemes lenne megóvni. Egy 2001-es megyei határozat alapján a Likaskő ugyan védett terület, de ma már senki nem védi…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 12., 9:09
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Jóval Rákos fele haladva az egyik szántón újra kitört a borvíz. Ott bugyog az út mellett a szántóföldön szétfolyik. Rákos fele haladva az út bal oldalán, valamelyik kisebb hídtól visszább, ha jól emlékszem. Az úttól bentebb 6 méterrel. Többször is meglátogattam, hogy még aktíve és egyre aktívabb. De más források is visszajöttek a bánya bezárása óta Olaszteleken. (Bene L.)

  • User
    Dátum: 2022. szeptember 12., 11:56
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Van-e egyetlen védett terület, amit véd valaki Kovászna megyében?
    Csak egy! Ezt tessék megírni.
    Egyébként nagy köszönet a cikkért!