Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Püspöki vizitáció Szárazajtán

Püspöki vizitáció Szárazajtán Kultúra

Múlt pénteken püspöki vizitáció volt az erdővidéki Szárazajtán. A nap eseményeit, a vizitáció következtetéseit a generális vizitációs bizottság tagjai este a helyi templomban tartott istentisztelet keretében foglalták össze.

Hirdetés
Hirdetés

Az istentiszteleten igét hirdetett Szegedi László lelkipásztor, generális direktor, aki a tékozló fiú bibliai történetével az atyai örökség megőrzésének fontossága mellett erdélyi magyar örökségünk megőrzésére, nemzeti, egyházi vagyonunk hűséggel való kezelésére hívta fel a figyelmet, mert azt bizony napjainkban akarva vagy akaratlanul, de gyakran eltékozoljuk. Utalt arra is, hogy mi, erdélyi magyarok, ahogyan mások is, csupán emberként akarunk élni ebben az országban, ezért kérünk, követelünk sok mindent, nem vagyunk kunyeráló nemzet, viszont kérjük méltóságunkat, a történelmi igazságunk visszaállítását. A fiatalokhoz is szólt, akik ma oly könnyen döntenek szülőföldjük elhagyása mellett: „mindent szabad ma, de nem minden használ” – figyelmeztette őket, majd a tékozló fiú példáját említette, aki ugyan elment otthonról, mert akart „valaki” lenni, ám végül „senki” lett a nagyvilágban.

Az igehirdetés után a vizitációs bizottság tagjai, köztük ft. Kató Béla püspök, dr. Dézsi Zoltán főgondnok, Kántor Csaba főjegyző, Gyenge János és Ballai Zoltán előadó tanácsosok, Ungvári Éva pénzügyi ellenőr megállapították, hogy bár Szárazajtán valamikor háromszor ennyien laktak, mint most, az alig 500 lelket számláló közösségben mégis van remény a megerősödésre. Fontos, hogy a közösség tagjai meg tudják határozni önmagukat, át tudják adni örökségüket a gyermekeiknek. Hangsúlyozták, a településen sok az idős, egyedül élő ember, meg kell keresni őket, őértük is cselekedni kell.

„A közel 300 ezres magyar református közösségnek szüksége van az 500 szárazajtai reformátusra is. Tartsatok ki hitetekben, neveljétek abban gyermekeiteket is” – mondta Kató Béla püspök a helyieknek, míg mások arról tettek említést, hogy mennyire megérintették őket Erdővidék gyönyörű tájai. Bíró Béla, az erdővidéki egyházmegye gondnoka a vizitációt a távolban élő gyermek szülői látogatásához hasonlította, végül pedig Kelemen-Karikás Árpád helyi lelkipásztor is köszöntötte a vizitáció tagjait, szeretettel beszélve a gyülekezetről és Szárazajtáról, mely falut 2015-ben választott szolgálati helyéül. Az ünnepi istentisztelet a fiatalok műsorával fejeződött be, akik ajándékokat is átadtak a vendégeknek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük