Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Portréfilm Nyikó Anettáról

Portréfilm Nyikó Anettáról Kultúra

Május végén szülőfalujában, a székelyszáldobosi kultúrotthonban mutatták be azt a budapesti Magyarság Háza által készített portréfilmet, melynek főszereplője a helybéli, 25 éves Nyikó Anetta mozgássérült informatikus és slammer.

Hirdetés
Hirdetés

Az ifjú lány, akit az élet kerekesszékbe kényszerített, igyekezetével, tehetségével vívta ki egy egész közösség elismerését, tiszteletét, szeretetét, mi több, arra is vállalkozott – amint azt a róla készült film címe is sugallja –, hogy harcba szálljon a világ előítéletei ellen, melyek szerint a kerekesszékes emberek számára alig van, ha egyáltalán van hely, ezen az óriás, egészséges emberek számára kényelmessé tett bolygón.

Anetta a vele született különböző rendellenességek miatt tizenkét műtéten esett már át, ennek ellenére – mint elmondta az est során – fogyatékosságát soha nem akadálynak, hanem lehetőségnek tekintette. Már hét éve, vagyis a Baróti Szabó Dávid Líceum elvégzése után külön él szüleitől, azóta elvégezte az egyetemet is Marosvásárhelyen, jelenleg pedig programozóként dolgozik ugyanott.

Ambíciójának köszönhetően ma már hajtási engedélye is van, egy számára átalakított speciális autót vezet, de egyébként is, megpróbál mindenhol otthonosan mozogni a világban, őt azonban nem mindig fogadja el ez a világ.

– Nem könnyű törpének lenni (mert Anetta ráadásul alacsony növésű is) egy óriásoknak szánt világban, pláné, ha a hülyeséget nézzük óriásnak – mondta.

Bár egyetemet végzett, előfordult vele, hogy hivatalnokok megkérdezték tőle, hogy nevét egyáltalán le tudja-e írni, ezzel az esettel is rávilágítva arra, hogy a fogyatékkal élők világa mennyire messze van attól, amit az egészséges emberek elképzelnek, mégha olykor nem is rossz szándékkal. Anetta feltett vágya azonban, hogy ezt, a mozgássérültekről alkotott általános képet, megváltoztassa, mert mint hangsúlyozta, amiért valaki mozgássérült, attól még ugyanolyan ember, mint bárki más.

A róla készült filmet teltház előtt, falusfelei nagy érdeklődése mellett vetítették le, üdvözölte őt Bardoc község alpolgármestere, Kolumbán Sándor, Nyáguj Tünde helybéli tanárnő, és a közösség nevében Rózsa Erzsébet is. A vetítés végén sokan virágcsokorral ajándékozták meg Anettát, gratuláltak elért sikereihez, Bod Péter, a falu református lelkésze pedig hasonlóképpen gratulált, értékelte Anetta céltudatosságát és életútját, úgy fogalmazva, hogy ő, sokakkal ellentétben, a rábízott talentumokkal jól és hűségesen sáfárkodott, ezáltal kiérdemelve szülőfaluja elismerését és háláját.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük