Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Petőfi sorai ma is élnek

Petőfi sorai ma is élnek Kultúra

Kicsinek bizonyult hétfő délután a kézdivásárhelyi Erzsébet Terem, olyan sok gyerek jelentkezett a Háromszéki Népfőiskola Egyesület és a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet által meghirdetett, a magyar vers napja tiszteletére, a Petőfi-év jegyében tartott szavalóversenyre.

A számos településről (Lemhény, Zabola, Páva, Szörcse, Székelytamásfalva, Kézdivásárhely, Kovászna stb.) érkező szavalók több korcsoportban méretkeztek meg, az egyetlen feltétel az volt, hogy egy-egy Petőfi-verset tanuljanak meg az alkalomra, amely közel áll a szívükhöz. Bíró Erika, a Szörcsei Református Egyházközség lelkésznője, a szervező egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és mutatta be a háromtagú zsűrit: Ambrus Ágnes nyugalmazott magyartanárnőt, Iochom István újságírót és Barta Enikő tanítónőt.

Hirdetés
Hirdetés

Miután elhangzottak a szavalatok, a zsűri tanácskozott, a jelenlevők pedig megtekinthették azokat a ruhákat, amelyeket Teleki Aranka népművész tervezett és varrt egy projekt keretében azzal a céllal, hogy népi motívumainkat ma is hordható ruhadarabokon jelenítse meg, így népszerűsítve azokat a fiatalok körében. Elmondta: büszke kovásznai gyökereire, arra, hogy Olosz Ellától tanulhatott, és mondhatni gyerekkora óta élete része a textillel való munka, amelynek során a népviseleti daraboknál a falvak saját hagyományait igyekszik követni. A szörcsei fiatalok által bemutatott ruhák műanyagmentes, természetes anyagból készültek, ízlésesen, de jól felismerhetően hordozzák hagyományos motívumkészletünk elemeit.
A szervezők még egy meglepetéssel készültek: Könczei Szidónia az István, a királyból adott elő részletet, Réka dalát.

A díjazás egy különdíjas kisfiúval indult, Bogdán Bence Hunorral, aki óvodásként máris erősíti a szavalók sorát. A 0–II. osztályos korcsoportban dicséretet érdemelt Lakatos Abigél, harmadik díjat kapott Demeter Balázs, második helyezett lett Bogdán Barni, első Dávid Zsolt.

A III–IV. osztályosok között harmadik helyezést ért el Nagy Dávid, második lett Boros István, az első díjat Majorán Beáta érdemelte ki.

Az V–VIII. osztályos korcsoportban Kopasz Norberté lett a harmadik díj, Péter Vanda és Simon Helén is második díjat kaptak, az első helyezést Szabó Renáta tudhatja magáénak.

A IX–XII.-eseknél a három versenyzőt rangsorolták: III. Csáki Kristóf, II. Szabó Gabriella, I. Biszak Beáta.

Ambrus Ágnes ismertette a zsűri elbírálási szempontjait, elmondta, azt tapasztalták, néhányan nem a korosztályuknak megfelelő verset szavalták, ami megnehezítette a dolgukat, ugyanakkor dicsérte a diákok szövegtudását. Felhívta a figyelmet arra is, Petőfi dallamos verseket írt ugyan, de azokat nem kell énekelve szavalni, az élő beszéd hanglejtéséhez kell igazodni. Megjegyezte: ritkán hallott Petőfi-versek is elhangzottak, ezért külön dicséret jár, és természetesen minden egyes gyereknek gratulált, amiért hozzájárult a magyar költészet napjának megünnepléséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük