Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összehozni a két közösséget

Összehozni a két közösséget Kultúra

Harmadik alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Manus cigánytalálkozót, melynek célja az őrkői közösség beemelése a város életé­be. Az egyhetes rendezvényen különböző kulturális és szórakoztató események váltják egymást.

Hirdetés
Hirdetés

A Manus Egyesület és a Lármafa Egyesület három évvel ezelőtt, 2016-ban szervezte meg először a találkozót, azzal a céllal, hogy a Sepsiszentgyörgy külvárosában elhelyezkedő cigánytelepet (Őrkő) valamilyen formában segítsék, és a város részévé emeljék. A szervezők elmondták, sajnálatos módon az őrkői roma közösség és a város lakói között már régóta nagy szakadék tátong, így utóbbiak nem ismerik az ott élők által képviselt értéket, kultúrát, például az egyedi őrkői táncokat, dalokat; az őrkőiek pedig nem ismerik a várost. A találkozó erről a találkozásról szól, de van egy másik oldala is, amikor a cigány közösség találkozik önmagával.

Az egy hét alatt pozitív példákat vonultatnak fel különböző platformokon, olyan cigány származású művészeket, tudósokat, politikusokat, mesterembereket, akik ösztönzőleg hatnak erre a közösségre. Nemcsak a szórakoztatásról van itt szó, a Manusnak egy nagyon komoly missziós jellege is van. Ez egy olyan hét lesz, amikor az ajtó előtt hagyjuk az előítéleteinket, lerakunk mindent, amit eddig tudunk egymásról, azért, hogy újra megismerjük egymást, figyeljünk egymásra, tanuljunk egymástól, friss szemmel és más megvilágításban – mondta Csernátoni Loránd szervező.

Azt is kiemelte: Sepsiszentgyörgy határában, az Őrkőn egy négyezres lélekszámú közösség él többnyire nyomorban, nemcsak a város, de a társadalom peremén. Helyzetük javításában, rendezésében mindeddig nem sikerült jelentős eredményt elérni, és bár többen, sokféleképpen igyekeztek segíteni, áttörésnek egyelőre nyoma sincs. A Lármafa Egyesület ezért vállalta harmadszorra is, hogy megpróbálja összehozni a várost és az Őrkőt. Ez a találkozó nemcsak a cigányok találkozása, hanem etnikai hovatartozástól függetlenül minden olyan ember találkozója, aki kíváncsi, hajlandó levetkőzni előítéleteit, ami által egy teljesen új világot fedezhet fel – tette hozzá a szervező.

A találkozón kerekasztal-beszélgetésseken próbálják meg körüljárni a lehetőségeket az együttélés problematikájának megoldására, illetve a szolidaritás érzetének megteremtésére, helyi karitatív szervezetek képviselői, szociológusok és más, cigány témában kutató romániai szakemberek, magyarországi vendégek közreműködésével. A találkozóra augusztus 26-a és szeptember 1-je között kerül sor több sepsiszentgyörgyi és őrkői helyszínen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük