Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olvass többet! konferencia

Szombaton második alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul–magyarul nemzetközi konferenciát a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében. A rendezvény keretében helyi és határon túli pedagógusok tartottak előadásokat az olvasás fontosságáról, illetve azon programokról, amelyekkel az olvasást népszerűsítették a diákjaik körében.

A rendezvényt Molnár Júlia, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára, Varga Emese, a tanintézmény könyvtárosa, illetve Peternainé Juhász Zsuzsa, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyartanára szervezte, partnerségben a Kőrösi Csoma Sándor Líceummal, a Pro Csoma Sándor Egyesülettel és az Ady Endre Gimnáziummal, a helyi önkormányzat támogatásával.

A megnyitón Molnár Júlia elmondta: elsősorban a tavalyi rendezvényük pozitív visszhangja és a résztvevők visszajelzései motiválták a konferencia újbóli megszervezésében. Másodsorban pedig az a felismerés, hogy szükség van szakmai tapasztalatcserére, az együtt gondolkodásra az olvasás népszerűsítése érdekében. Hozzátette: a fentiek szellemében arra törekedtek, hogy idén is színvonalas és változatos programot kínáljanak az érdeklődőknek, lehetőséget teremtsenek arra, hogy a könyvtárosok és tanárok találkozzanak, mutassák be saját módszereiket, jó gyakorlataikat. Molnár Júlia köszönetet mondott az anyaországi társszervezőknek, kolléganőinek, illetve Becsek Éva igazgatónőnek, valamint Bede Emese aligazgatónőnek.

Hirdetés
Hirdetés

Gyerő József kovásznai polgármester üzenetét Thiesz János önkormányzati alkalmazott tolmácsolta. A polgármester üzenetében úgy fogalmazott, öröm számára, hogy évente egyre több népnevelő, népművelő rendezvény zajlik Kovásznán, legyen az a Csoma-napok, az Ignácz Rózsa-emléknapok, az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub vagy a Fábián Ernő Népfőiskola rendezvényei, kórusok és színjátszók, néptánccsoportok találkozói, és öröm, hogy e kínálatot bővíti a jelen konferencia is. Hangsúlyozta, a helyi önkormányzat értékeli az ötletgazdák, szervezők, előadók munkáját, és örömmel támogatja a kezdeményezéseiket.
Peternainé Juhász Zsuzsa lapunk kérdésére elmondta: hálás a kovásznai szervezésért, és azért is, hogy partneriskolák részéről megjelentek az érdeklődők és előadók. Úgy véli, az eddig kellemes tapasztalatok alapján a következő évi konferenciát is minden bizonnyal Kovásznán fogják megszervezni.

Hirdetés
Hirdetés

A konferencia keretében megtörtént az alkalomra meghirdetett esszéíró pályázat kiértékelése. A pályázat témája Az olvasás mint belső utazás volt, összesen 20 pályamunka érkezezett kovásznai, baróti, nagyenyedi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és debreceni diákok részéről. A fődíjat Jene Zsófia (Ady Endre Gimnázium) kapta. Első helyezett lett Coada Claudia Roxana (Baróti Szabó Dávid Gimnázium), Sinka Izabella (Kőrösi Csoma Sándor Líceum) második, Molnár Angéla Szilvia (nagyenyedi Bethlen Gábor Gimnázium) harmadik díjat nyert. A nyertesek könyvjutalomban részesültek.

A nap további részében előadások hangzottak el, emellett az előtérben berendezett könyvkiállításon azokba a kötetekbe lehetett belelapozni, amelyeket a szervezők ajánlottak elolvasásra. A konferenciát Karinthy Frigyes A cirkusz című darabja zárta a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpadának előadásában, Molnár János rendezésében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük