Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Okuláré-felolvasóest a Szimplában

Okuláré-felolvasóest a Szimplában Kultúra

17 helyszín. 9 ország. 4 kontinens. 3 fiatal író. 3 dráma. 1 hívószó – így folytatódik az Okuláré Projekt – kortárs dráma felolvasósorozat 2022–23-as évada februárban, amelynek sepsiszentgyörgyi helyszíne a Szimpla február 23-án, 19 órakor.

Az esemény Bilibók Anita vezetésével zajlik, és az rendezvény célja, hogy minél több fiatal kedvet kapjon a drámaíráshoz.

Mítosz, de dráma, személyes, de egyetemes. Városi legendák, eredettörténetek, titkokkal teli belső konfliktusok – a szerzők más-más irányban indultak el a „MÍTOSZ” hívószó labirintusában, de mind ugyanoda érkeztek, az Okuláré Projekt februári fordulójának döntőjébe.
A közönség minden helyszínen három friss drámaszöveget ismerhet meg, majd fejtheti ki ezekről a véleményét az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen, majd az este végén szavazhat is a kedvencéről.
A Fiatal Drámaírók Háza kezdeményezésére februárban 10 hazai és 8 határon túli helyszín csatlakozott a programsorozathoz. Az érdeklődő közönség így Győrben, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Tapolcán, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Budapesten pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a MANYI Kulturális Műhelyben tud bekapcsolódni a felolvasásokba. A projekt egyik fontos célja, hogy határokon túli magyar közösségeket is összekapcsoljon, Berlinben, Sepsiszentgyörgyön, Tel-Avivban, Edmontonban, Bécsben, Dunaszerdahelyen, valamint online a Kolumbiai Magyar Kör, illetve egy Japánban élő magyar közösség előadásában lesznek hallhatóak kortárs magyar drámák.

Hirdetés
Hirdetés

„A projekt egyik legfontosabb alkotóeleme maga a közönség. Nagyon hálásak vagyunk, hogy egyre több résztvevővel futnak programjaink. Ezek a visszajelzések nem csak a szerzők számára, hanem nekünk, szervezőknek is sokat jelentenek. Formailag és tematikailag is nagyon izgalmas merítés a mostani szöveganyag, bízunk benne, hogy minden érdeklődő megtalálhatja a hozzá közel állót” – nyilatkozta Horváth Benji projektvezető.

Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest-sorozat, amire a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez februárban a Mítosz volt – a döntős szerzők, Ladnai Loránd, Micsinai Dominik és Novák Csilla drámái is ebből inspirálódtak. A művek kiválasztásában Albert Mária a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, dramaturg, műfordító volt a szervezők segítségére.
Érdemes követni a Fiatal Drámaírók Háza Facebook-oldalát, ahol az esemény további részletei is megtalálhatók, valamint a drámaírói ambícióval rendelkezők további pályázatokat is találhatnak. A szervezet most mutatta be a „Kortárs drámák elvitelre!” című programsorozatát, aminek keretein belül akár házhoz is rendelhetjük, vagy kedvenc kávézóinkban is „fogyaszthatjuk” a friss szövegeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük