Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Okosan és divatosan

Okosan és divatosan Kultúra

A környezettudatosság jegyében mostanában a ruhavásárlással kapcsolatosan is felmerülnek kérdések: vajon mennyire fenntartható fast fashion-ből vásárolni, vannak-e más alternatívák, hogyan maradjunk környezettudatosan is trendik? Ennek kapcsán kérdeztük Babos-Máthé Réka divattervezőt, a KreaKids stúdió egyik vezetőjét.

– Hogyan írná le a divat és az öltözködési stílus kapcsolatát?
– A divat a kor hangulata. Az öltözködés szavak nélküli nyelv, identitást kifejező eszköz, egy élő kommunikációs felület. Arra az emberre mondjuk, hogy stílusos, aki tisztában van önmagával, jól kommunikálja a saját egyéniségéről szóló üzenetét a kinézete segítségével. Itt beszélünk sminkről, hajról, parfümről, kultúráról, szubkultúráról is. Az öltözködési stílusunk meghatároz bennünket, nem csak a ruhánkról szól, inkább a személyiségünkről, a kreativitásról, hangulatunkról. Próbáljuk az egyéniségünkhöz csatolni, társítani a szembejövő divatot, trendeket, amelynek folyamata nagyon felgyorsult már.

– Milyennek látja a székelyföldi fiatalos divatot?
– Amióta minden fiatalnak okostelefonja, internethez való hozzáférése van, azóta az öltözködés folyamata is megváltozott. Az online platformoknak köszönhetően nincs nagy különbség a helyi és egy külföldön élő fiatal öltözködése között. Az influencerek az Instagramon és a YouTube-on „diktálják a divatot”, ez pedig bárki számára elérhető telefongörgetés közben. A méregdrága ruhákat viselő, divatházak által öltöztetett sztárok, közszereplők után mi heteken belül tudunk vásárolni egy hasonló öltözéket, megfizethető áron.

– Mi a véleményea fast fashionről?

– A nagy divatházak divatbemutatóin természetesen a fast fashion képviselői is ott vannak. Feladatuk, hogy ellessék és kiszűrjék a tervezők koncepcióját bizonyos részletekben, és anyagilag elérhetővé tegyék számunkra. Ez persze az olcsó munkaerővel, nem túl jó minőségű textíliákkal és elkészítéssel jár. Egyértelműen nem az a célja a fast fashionnek, hogy jó, szép és időtálló is legyen egy ruhadarab. Sokkal inkább a mennyiségről és nem a minőségről szól. Miközben lassan a csapból is az folyik, hogy legyünk környezettudatosak, ne vásároljunk szemetet, ne vásároljunk fast fashion termékeket, mégsem csökken ezeknek a cégeknek a bevételük, mégse zárta be egy boltját egy ilyen cég sem. A fogyasztói társadalom igénye kimeríthetetlen. A többhöz több kell, újabb és újabb.
– Azt mondják, a divatipar a második legszennyezőbb iparág…

– Igen, ezt már a gyermekek is tudják, de valahogy mindig könnyebb szemet hunyni fölötte. A mai társadalom többsége inkább új ruhát vesz, mintsem megvarrjon egy szakadást, hetente vásárol újat, halmoz. Az ilyen jellegű beszélgetéseknél a fiatalok körében mindig felhozom, hogy lehet, pont azt a pólót, amit éppen visel, egy gyerek varrta éhbérért. Akkor elgondolkodnak más alternatívákon, hol lehetne beszerezni olyan cuccot, ami divatos és menő, ugyanakkor környezettudatos. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert vannak olyan tervezők, akik itt, Erdélyben alkotnak, és a helyieknek értékesítik munkájukat. Az már menőnek számít, ha tőlük vásárolunk. Teljesen másképp hordunk valamit, amiről tudjuk, hogy ki készítette, milyen alapanyagokból, jobban is kötődünk hozzá. Én még mindig azt tudom ajánlani, hogy gondold át, tényleg szükséged van-e arra a darabra, amit meg szeretnél vásárolni. Hányszor tudod használni, milyen alkalmakra? Nézd meg a minőségét, bírja-e majd a sokszori mosást?

Szerezz be egy varrógépet, és vedd rá magad, hogy javítsd ki, ami elszakadt, és hordd tovább! Fedezd fel az eddig felhalmozott ruháidat, kombináld őket másképp, légy kreatív, és merj úgy öltözni, ahogyan jól érzed magad! Ha már vásárolnod kell, vegyél minőségi ruhát, ami időtálló. Szóljon az egyéniségedről, rólad!

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük