Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc kiállítást rendeznének

Nyolc kiállítást rendeznének Kultúra

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítóterme idén nyolc tárlatnak adna helyet, osztotta meg lapunkkal dr. Dimény Attila intézményvezető.

Hirdetés
Hirdetés

Figyelembe véve, hogy a tavalyi év is a korlátozások jegyében telt, úgy vélem, eléggé aktív évet zártunk – jegyezte meg dr. Dimény Attila. Hangsúlyozta, múlt évben Kovászna Megye Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum, az intézmény fenntartói támogatásával a néhány éve folyamatban levő javításokat, felújításokat folytatták. „Az említett intézményeknek köszönhetően a babaméretű népviselet-gyűjteménynek helyet adó terem, illetve a három helytörténeti kollekció kiállítóterei is megújultak részben, emellett egyik mosdót átalakítottuk mozgássérülteknek, továbbá egy mobil feljárót is készítettünk számukra”, sorolta.

A látogatók száma megfeleződött a járványidőszakban. „Tavaly mintegy 5 ezren tekintették meg az állandó kiállításainkat, ez fele a járványidőszak előtti idők látogatói számának.” Megjegyezte, a csoportos kirándulók száma volt kevesebb. „A kiscsoportos, egyéni, illetve családos látogatók nagyobb számban jöttek el, és ez részünkről is több energiát, nagyobb odafigyelést igényelt”.

Örömmel nyugtázta, hogy a tavalyra tervezett kiállítások zömét megrendezték, a Nagy Mózes-líceum rajztagozatos osztályainak tárlata maradt el csupán a tervezettek közül. „A hagyományos március 15-ei tárlatunkat részben online, ám a művészek jelenlétében nyitottuk meg, majd a tavaszi javítások idejére a kiállítóteret lezártuk. Júliusban azonban az Incitato-tábor zárókiállításának ismét intézményünk adott helyet, ősszel pedig három tárlatot rendeztünk: szeptemberben néhai Vetró Bodoni Zsuzsa emlékkiállítását, októberben Deák Barna és Deák M. Ria közös, novemberben pedig Sárosi Csaba grafikus egyéni tárlatát.”

Az idei tervek között nyolc időszakos kiállítás szerepel, köztük a három hagyományosnak nevezhető: a március 15-ei, májusban a gyerekrajzkiállítás, majd júliusban az Incitato alkotótáboré. „Áprilisban az IKA alkotótábor eddigi kiadásaiból összegyűjtött tárlatnak adunk helyet, júniusban Kató Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának egyéni kiállítását nyitjuk meg, augusztusban Simó Enikő textilművészét, szeptemberben néhai Vetró Bodoni Zsuzsa, Borbély Sándor grafikus és Vetró András szobrászművész közös tárlatát, majd novemberben az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című vándorkiállításnak adunk helyet”, sorolta.

Hozzátette, a közönség számára kevésbé látható kutatómunka is folyamatos, és idén évfordulót is ünnepelnek. „Tavaly is jelentek meg tanulmányaink, amelyek a Székely Nemzeti Múzeum kiadványában, az Acta Siculicában olvashatók. Bár ennek kapcsán nem tervezünk nagyobb rendezvényt, március 3-án lesz 50 éve, hogy a céhtörténeti múzeum ebbe az épületbe költözött. Öröm, hogy a korábban említett javítási munkákat sikerült elvégezni erre az évfordulóra, és a látogatókat egy megújult épületben fogadhatjuk. Folyamatban van ugyanakkor az egykori Székely Katonanevelde felújítási tervének elkészítése, bízom benne, idén munkához látnak.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük