Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nótás találkozó

Nótás találkozó Kultúra

Hétvégén kerül sor az ikavári székelyföldi huszár- és katonanóta-találkozó második kiadására, amely egyúttal a székelyföldi férfikórusok seregszemléje is. A rendezvényre több száz résztvevőt várnak a történelmi Székelyföld egész területéről.

A rendezvény vasárnap 12 órakor a községközpontban álló hősök emlékműve megkoszorúzásával kezdődik, a Kovászna, Brassó, Hargita és Maros megyékből érkező dalcsoportok 15 órától adják elő repertoárját – szép idő esetén az Ikavár aljában, rossz idő esetén az alsócsernátoni református templomban. Kelemen Alpár, a társszervező szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör képviseletében azt mondja, fontos, hogy a katonadalt, zenei hagyomány e jelentős és népszerű részét is rendszeresen éneklejük.

– Jelenleg 18 férfikarról van tudomásunk Székelyföldről, és két évtizede dédelgetett tervünk, hogy ezeket egy rendezvényben összefogjuk. A felhozatal rendkívül változatos, hiszen huszárok dalcsoportjától a nagy múltú, többszólamú énekkarokig mindenki sajátos színt képvisel – mondta a szervező.

Idén Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Gyergyószentmiklósról, Csíkborzsováról, Csíkrákosról, Keresztvárról, Székelytamásfalváról, Szörcséről, Gelencéről, Szentivánlaborfalváról és Csernátonból várnak fellépőket. Közreműködnek a rétyi Kováts András Fúvósegyesület, Veress Hunor és zenekara, valamint a kézdiszentkereszti és a csernátoni néptánccsoportok.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük