Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nőktől, nem csak nőknek

Nőktől, nem csak nőknek Kultúra

A nyáron első ízben megszervezett SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál egyik sajátos mozzanatát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) kiadójának a bemutatkozása képezte. Egyedisége nemcsak három, ráadásul egymástól eltérő jellegű kötet egyszerre történő bemutatásából, hanem a szerzők kilétéből is fakadt, hiszen mindannyian a szebbik nem tagjaiként ragadtak tollat. A beszélgetőtársuk Biró Annamária, a kiadó vezetője volt.

Hirdetés
Hirdetés

Elsőként a Zsuzsa könyve – Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára című, 2021-ben megjelent kötetet mutatták be a szerkesztők, dr. Pieldner Judit egyetemi előadótanár és dr. Lajos Judit docens. Születésnapi meglepetéskötetnek szánták, ami az érintett elmondása szerint olyan jól sikerült, hogy az átvétele könnyeket csalt a szemébe. Összesen harmincnégy tanulmány és két méltatás kapott helyet benne. A szerzők hazai vagy külföldi egyetemeken tanító egykori munkatársai, illetve diákjai, akik között román anyanyelvűek is vannak.

Dimény-Haszmann Orsolya A csernátoni Haszmann Pál Múzeum története címet viselő, tavaly megjelent könyve a szerző doktori disszertációjának a szerkesztett változata. A megírója rámutatott, a jövő esztendőben megalapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő intézmény első évtizedéről szól.

„Szerteágazó és sokrétű történetét” ugyanis „még gondolatban sem merte volna egy kötetbe belesűríteni”. A témaválasztás nem a véletlen műve, hiszen „mondhatni beleszületett” a kapuit nagyapja jóvoltából 1973-ban megnyitó múzeumba. Annak területén, az oda átmentett öreg házak és régi eszközök, tárgyak között gyerekeskedett, így az élete összefonódott az intézménnyel. Olyannyira, hogy maga is a muzeológus pályát választotta.

Befejezésül Egyed Emese Drámatéka című könyvsorozatának eddig megjelent két kötetét ismertették. Ifjú gróf Teleki Domokos (1774–1798): A spanyolok Mexicóba című, általa nyomda alá rendezett és értelmező tanulmánnyal ellátott drámáját, valamint Gróf Székely László (1716–1772) Végső vagy utolsó trombita szó című, szintén Egyed Emese szerkesztésében megjelent munkáját. Az első talán az egyetlen magyar színpadra szánt Amerika-dráma, a középpontjában Cortés hódítása áll. A második egy középkori, sőt antik előzményekre visszatekintő, Richard Brathwait tollából 1632-ben megjelent, többek között az erény és bűn mibenlétéről vitázó népszerű európai könyv, a Novissima Tuba magyar fordítása.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük