Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nicolas Simion Quartet-lemezbemutató koncert

Nicolas Simion Quartet-lemezbemutató koncert Kultúra

Sepsiszentgyörgyön változóban a jazz, a blues, a világzene-műfajok, egyszóval az igényes muzsika közönsége, de cserélődnek a koncertek helyszínei is – tudtuk meg Lázár-Prezsmer Endre közismert művelődésszervezőtől, akitől újdonságokról, hiányosságokról, tervekről érdeklődtünk.

Hirdetés
Hirdetés

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a rétegzene iránti visszaesés csupán a szűkös, sokszor mostoha költségvetésnek, netán a varázslatos helyszín, a Múzeumkert körül zajló felújításoknak vagy egyszerűen az érdektelenségnek betudható.

– Természetesen a költségvetés is meghatározza a koncertek számát, ez pedig az évek során ingadozott, de nem ez a fő gond. A közönség részéről érezhető egy, számomra is megmagyarázhatatlan érdektelenség: talán korosztály-váltásról van szó, hiszen azt látom, hogy a régebb törzsvendégekként számon tartott személyek, társaságok az utóbbi időben távol maradnak. Továbbá a helyszínek szempontjából is átrendeződött a terep Sepsiszentgyörgyön, jelenleg az Andrei Mureșanu Színházban szervezünk több koncertet, például legközelebb november 7-én itt a Nicolas Simion Quartet lemezbemutató koncertjére kerül sor (büszkék vagyunk arra, hogy a csapatban helyi alkotó is szerepel Vitályos Lehel személyében). A Tein teázó továbbra is stabil hely. Koncertek szempontjából jelenleg a Szimpla kávézó viszi a prímet, itt november 12-én a Balázs Elemér Group lép színpadra. Egy új kávézó is feltűnt a koncert-helyszínek között, a Fapados Kultúr Café, ahol számos eseményre kerül sor – részletezte Lázár-Prezsmer.

Koncertszervezőként kifejtette, elkelne a megyeszékhelyen egy állandó hely, amely célirányosan ezt a profilt, ezeket a műfajokat szolgálná ki, de kérdéses, hogy egy méretes koncerttermet megtöltenének-e az utóbbi időben megcsappanó számú érdeklődők: példaként egy színvonalas amerikai zenekar májusi koncertjét említette, ahol csupán 25 személy tapsolt a zenészeknek.

– Akusztikailag, a befogadás szempontjából az Andrei Mureșanu Színház terme a legideálisabb, ám itt értelemszerűen a színházi próbák, az előadások függvényében szabad a terem. A közönség érdektelensége számomra is egy megoldás előtt álló rejtély. Természetesen mi ennek ellenére próbálkozunk, persze a minőséget szem előtt tartva. Ha nincs igény a minőségi zenére, akkor inkább nem is szervezek, mintsem kompromisszumokban gondolkodjak, és „populárisabb” műfajokat népszerűsítsek – összegzett a lassan 17 éve koncertszervezéssel foglalkozó Lázár-Prezsmer Endre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük