Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nézzen magyar dokumentumfilmeket ingyen!

Nézzen magyar dokumentumfilmeket ingyen! Kultúra

Újabb 5+1 „fesztiválkedvenc” dokumentumfilmet tett elérhetővé egy hétig honlapján a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete. A szakmai szervezet online akadémiát és külföldről elérhető állandó videótárat is elindít.

Hirdetés
Hirdetés

A MADOKE február eleji, első online akciója keretében öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet (Gettó Balboa, Könnyű leckék, Nagyi projekt, Puskás Hungary, Drifter, Mignon) tett ingyenesen elérhetővé: a filmeket több mint ötvenezren nézték meg.

A mostantól elérhető 6 dokumentumfilm pedig a következő:

Szabó Réka: A létezés eufóriája

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. A rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Cuhorka Emesével.

Kerekes Péter: Cooking history

Egy háborút nemcsak fegyverekkel lehet megnyerni, hanem fazekakkal is, azaz a minden körülmények között működő hadtáppal. A magyar származású szlovákiai rendező ebben a különös filmjében a gasztronómia oldaláról közelít a huszadik század véres összecsapásaihoz. Katonai szakácsokat kérdezett a túlélés fortélyairól.

Nordin Eszter: Ütős csajok

Két éven át követhetjük nyomon a 7-36 év közötti bokszoló lányok történetét. Sajátos hullámvasúton ülnek, az érzelmek és a brutális harc között ingáznak, miközben felmerül a kérdés, mi motiválja, mi hajtja őket, hogy egy ilyen férfias sportágat űzzenek. 

Kovács Kristóf: Besence open

Egy Baranya-megyei szegény és elfeledett magyar zsákfaluban él 126 lakos, melyből 102 (beleértve a polgármestert) roma, és 98%-uk munkanélküli. De ez sem tántorítja el a polgármestert álmától, hogy olyan európai polgárokat neveljen a falu lakosaiból, akik havi fix fizetésért dolgoznak, és akik a dolgos nap végén sportolni mennek.

Bartha Máté: Szél viszi

Valahol a kietlen vidéken egy fiatal lány a lehetetlenre vállalkozik. Vivien, akit még gyerekkorában választottak el édesanyjától, élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott; egyedüli támasza egy katonai ifjúsági közösség. Most, 18 évesen, a gyámság kötelezettségétől szabadulva úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét. Rendes munkáról, szerető partnerről álmodik és arról, hogy újra találkozik édesanyjával. De vajon elég erős-e ahhoz, hogy megváltoztassa sorsát?

Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai: A monostor gyermekei

Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük