Felhívás!

Nézőpont kérdése

Nézőpont kérdése Kultúra

A napjaink szellemi válságából fakadó gondokat és azok megoldásának erkölcsi vetületét feszegeti Alina Grigore és Adrian Sitaru szövegkönyve alapján, az utóbbi által színpadra alkalmazott, Illegitim címet viselő mű, melyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatott a sepsiszentgyörgyi közönség.

Joga van-e egy anyának dönteni megfogant gyermeke sorsa fölött? Egy embertelen társadalom körülményei és viszonyai megindokolhatják-e a magzatgyilkosságot? Besúgónak tekinthető-e az a nőgyógyász, aki a diktatúra titkosszolgálatának jelenti az abortusz elvégzéséért hozzá fordulók szándékát, amennyiben ennek feladásáról nem tudja lebeszélni őket? Egy élet megmentésének lehetősége kellő alapot szolgáltat-e valaki megbélyegeztetéséhez? Tudunk-e jók maradni egy gonosz világban?

Íme, néhány, az előadás által felvetett időszerű kérdésekből, amelyekre nem kapunk ugyan pontos választ a megtekintése során, azonban felsejlik bennünk, hogy mi lenne a helyes. Ugyanakkor az is tudatosul, hogy nincsen kizárólagos igazság, nézőpont kérdése, mi tekinthető annak. E felismerés kikristályosodását szolgálta a közönségnek kiosztott szemüvegek is, melyeken keresztül másként láthatjuk ugyan azt a valóságot, mint nélkülük.

A rendezőn kívül a színészek nagyfokú átélésről tanúskodó játéka is hozzájárult a darab sikeréhez. Éppen ezért örömmel fedeztük fel soraikban a sepsiszentgyörgyi származású, de jelenleg Kolozsváron élő és játszó Pethő Anikót. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.