Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközileg elismert virtuózok, helyi tehetségek a 3. Sepsi Jazz&Blues Fesztiválon

Nemzetközileg elismert virtuózok, helyi tehetségek a 3. Sepsi Jazz&Blues Fesztiválon Kultúra

Sepsiszentgyörgyre szólítja a dzsessz és a blues műfajok kedvelőit a háromnapos fesztivál, amely idén is igazi zenei csemegét kínál a hallgatóknak. A harmadik kiadáson is változatosan alakul az előadóművészek listája: olasz, magyar, és román zenészek élő játékát is hallhatják azok, akik ellátogatnak a fesztiválra, június 28-30. között az ’56-os emlékparkba.

Hirdetés
Hirdetés

A nyár megállíthatatlanul tombol, erről nemcsak az időjárás, hanem az eseménydús hétvégék is tanúskodnak. A 3. Sepsi Jazz&Blues Fesztivál a zenehallgatók egy újabb rétegét vonzza be, Lázár-Prezsmer Endre, a fesztivál szervezője szerint az első kiadás óta pedig egyre növekszik az eseményre való igény.

„Az a cél, hogy újabb közönséget is bevonzzunk. Mindig törekszünk arra, hogy műfajilag színes legyen a felhozatal és figyelünk arra, hogy helyi zenekarok, a fiatal zenészek is ugyanúgy kapjanak lehetőséget, mint a nemzetközileg elismert előadók” – nyilatkozott a szervező.

Ízelítő az előadókból

A zongorista Harry Tavitian a fesztivál egyik büszkesége. Lázár-Prezsmer Endre szerint már csak azért is különleges az előadó (aki 50 éve debütált a romániai dzsesszben), mert évek óta nem zenélt, a sepsiszentgyörgyi alkalomra azonban sikerült meggyőzni. Avantgárd dzsessz és archaikus blues váltakozik zenéjében, amelyet pályája kezdete óta erős etnikai véna jellemez. A fesztiválon vele játszó Cserey Csaba Tavitian egyik kedvenc partnere, az ország egyik legötletesebb jazz-ütőhangszeresének tartja.

Snétberger Ferenc és Tony Lakatos duója is különleges meghívottak, Snétberger gitárvirtuózként, Lakatos szaxofonosként nyűgözi le a hallgatóságot. „Németországban élnek és világszinten elismert muzsikusok. Őket akár a fesztivál csillagainak is nevezhetnénk” – fűzte hozzá a szervező a dzsessz műfajt képviselő zenészekről.

A dzsesszről és bluesról szól a hétvége. Archív. Fotó: Toró Attila

Kiemelendő továbbá az olaszországi Veronából származó Roberto Morbioli, dinamikus blues művész, aki magával ragadó gitár- és énektehetségéről híres. A szintén olasz származású Andrea Caggiari basszusgitáros és énekes, valamint a romániai születésű de Amerikában debütáló Liviu Pop dobos fogják Morbiolival együtt alkotni a fesztiválon fellépő triót.

Hazai magyar formációként a Sárosi Péter Azara fog fellépni, amelynek zenészei a modern dzsessz világát varázsolják elő. Hangzásban gazdag, saját dalokat és feldolgozásokat játszanak. Tóth Viktor neve már ismerősen hangozhat a városnak, több formációval is lépett már fel Sepiszentgyörgyön, most a Skylark Metropolitannal érkezik. 

Velük azonban még nem ér véget a sor: jön a Blúz Bend, Ewiva és Lantos Zoltán, Tariqa, Amphitrio, valamint Berti Barbera és Nicu Pătoi – tőlük csemegézhetnek a műfaji színességre nyitott hallgatók. A napijegy 60 lej felnőtteknek, a háromnapos bérlet 120 lejbe kerül, mindkettő előre megvásárolható, de a kedvezményes napijegyeket és standard belépőket a városi kulturális szervezőirodában, illetve a helyszínen be lehet szerezni. A fesztivált a Sepsi Jazz&Blues Egyesület szervezi, partnerségben a helyi önkormányzattal, a Kónya Ádám Művelődési Házzal és MOL – Új Európa Alapítvány kiemelt támogatásával.

A teljes program:

Péntek: 18:00 Blúz Bend (RO); 19.30: Snétberger Ferenc – Tony Lakatos (DE); 21: Harry Tavitian – Cserey Csaba (RO)

Szombat:16.30: Tóth Viktor – Skylark Metropolitan (HU); 18: Ewiva feat. Lantos Zoltán (HU); 21: Roberto Morbioli Trio (IT-USA)

Vasárnap: 18:00 Amphitrio (RO); 19.30: Berti Barbera – Nicu Pătoi (RO); 21: Sárosi Péter Azara feat. Tasi Nóra (RO)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük