Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Néma énekórák?

Néma énekórák? Kultúra

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések egyike a „néma” énekóra, mivel maszkban nem lehet énekelni, anélkül pedig kockázatosabb a vírus terjedése. A tanárok megoldásokat keresnek a helyzetre, a diákok pedig hiányolják a hagyományos zeneórákat.

Hirdetés
Hirdetés

Az éneklés a koronavírus terjedésének szempontjából az egyik legkockázatosabb iskolai tevékenység. A zeneórákon ezért éneklés helyett zeneelméletet kell oktatni, zenét kell hallgattatni a gyerekekkel. Énekelni maszkban amúgy sem nagyon lehet – ezzel a kijelentéssel indította a tanévet Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke. Az iskolák megpróbálnak alkalmazkodni a szabályokhoz: van, ahol teljesen elmarad a zeneóra, máshol az elméletre fektetik a hangsúlyt, néhol hangszer-fertőtlenítéssel és távolságtartással, de zenélnek.

Sebestyén-Lázár Enikő, a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója, canto-tanárnő megkeresésünkre elmondta: a zene- és énekórák megmaradnak, mivel az, hogy tilos énekelni, nincs törvénybe foglalva, csak javaslatként hangzott el olyan személyektől, akik nem kompetensek ebben, és nem voltak képesek megváltoztatni a tanrendet sem.

– Nem vontak le óraszámot az új tanévben, és orvosilag nincs alátámasztva, hogy meg kellene tiltani az éneklést vagy zenélést. Amíg nincs tényleges törvény, ugyanúgy tanítunk, ahogyan eddig is tettük. A továbbiakban minden tanteremben fertőtlenítés zajlik, speciális szerekkel tisztítják a hangszereket is, és folytatjuk a munkát. Az az öröm, amit az énekórákon, zenekari próbákon kapnak a diákok és tanárok, sokkal több pozitívumot hoz, mint az, hogy elnémítsuk az énekórát, és némán tartsuk a gyermekeket – mondta az igazgatónő.

Azt is kiemelte: amennyiben törvényre emelik ezt az elképzelést, minden művészeti iskolának tiltakoznia kell, mivel a tanterv része a zenei oktatás, és ezt a fajta művészeti ágat nem lehet megszüntetni. Az igazgatónővel egyetértenek a szülők is, akik felháborodtak azon, hogy az alsó tagozatos kisdiákok esetében elmaradnak az ének- és furulyaórák.

– Egyáltalán nem jó, ha nincs énekóra, azt azért valahogy meg kell oldani, hogy addig is megéljen a tanár, amíg esetleg nem taníthat, mert az nem úgy megy, hogy egy magasan kvalifikált, szakmája által elismert zenetanárt csak úgy előkapunk, majd szabadságoltatunk, amikor a vírust jönni-menni véljük. Valami rizikót a rendszernek is be kell vállalnia – mondta az egyik szülő.

Szántó-Dombora Anna karnagy, énektanár úgy vélekedik, bár énekelni nem szabad órán, a gyerekeket nem lehet megakadályozni ebben.

– A Székely Mikó Kollégiumban heti egy órában ének-zenét tanítok, összesen 22 osztályban. Amikor elmondtam a gyermekeknek, hogy nem szabad énekelni énekórán, volt, aki nagyon furcsán nézett, volt, aki kinevetett, hogy én ezt miként gondolom. A gyakorlatban úgy tudtunk mégis énekelni, hogy a tanóra egy részén kimentünk az iskolaudvarra, betartva a szabályokat, a távolságot, és daloltunk. Nagyon szép őszi napokon ez jól működött, amikor még „normális” oktatásban voltunk, hibrid oktatásban ez már nem tud működni, így nem énekelünk. Sajnos ezek a megszorítások elveszik azokat az élményeket tőlünk, melyeket át kellene élni énekórán. Persze igyekszem találékonynak lenni, és kitalálni érdekes feladatokat, zenehallgatással, dúdolással kompenzálni az éneklést – mondta a tanárnő.

A szülők a mikós zenepedagógust is támogatják, mint mondták: kisebb csoda volt, amit 200 gyermekkel művelt a tanintézet alagsori színpadán, az iskola évfordulós ünnepségén. Nem szabad engedni, hogy ne oktathassanak, ne fejlesszék a gyerekek ezen készségeit! – nyomatékosították többen is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások