Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem marad el a szánozás

Nem marad el a szánozás Kultúra

Idén is megtartják a hagyományos húsvéti szánozást a székelytamásfalvi és a szörcsei fiatalok. A pogány gyökerekkel rendelkező és keresztyén elemekkel bővült szokás csupán ezen két településen létezik, itt azonban minden évben nagy sikernek örvend.

Hirdetés
Hirdetés

Hagyományok szerint húsvéthétfőn indul el a helyi ifjak húzta, fenyőágakkal díszített erdőlőszán, amely aztán bebarangolja az egész települést. Székelytamásfalván az ifjú legények a vasárnap esti bál után, reggel kilenc órakor indulnak a kultúrotthon elől, hogy a szánt húzva bejárják a falut. Ahol nyitott kaput látnak, bemennek, és rigmusokkal, húsvéti jókívánságokkal köszöntik a ház népét, a hölgyeket, lányokat pedig kölnivel, vízzel locsolják meg, hogy el ne hervadjanak. A fiatalok várnak mindenkit a bálra is, remélik azonban, hogy másnap sok nyitott portába betérhetnek!

Szörcsén a hagyományos szánhúzás csupán abban különbözik, hogy itt a lányok is beszállnak a fogatba, a legényekkel együtt vonulnak végig a településen. Itt a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően, dél körül indul el a templom elől a csapat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük