Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem feledték a karnagyot

Nem feledték a karnagyot Kultúra

Kopjafájának a megkoszorúzásával, ünnepi hangversennyel, a tevékenységét felidéző kiállítással és méltató beszédekkel emlékeztek László Attila (1933–2017) zenetanárra, Nagy István-díjas karnagyra halálának ötödik évfordulóján, október 15-én, szombaton a belvárosi református templomban Sepsiszentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

A város zenei életében 1968-tól meghatározó szerepet játszó László Attila, 1972-ben vette át a nagy múltú Magyar Férfidalárda karnagyi pálcáját és 1980-ban alapította meg a Cantus Firmus Vegyes Kart – tudhattuk meg az Isten hajlékában szép számban egybegyűlteket az utóbbi tagjai nevében köszöntő Bocz Ritától.  

A tanár úr több évtizedes munkásságával hozzájárult, hogy Sepsiszentgyörgyön ma is szárnyaljon az örömet szerző, könnyeket fakasztó és felszárító, önvizsgálatra késztető dal – vélekedett az elhunyt lelki üdvéért fohászkodó Pap Attila református lelkipásztor.

Könczey Csaba református kántor egy gyönyörű, szívet-lelket melengető dallal emlékezett néhai barátjára. „Mindig vidám, mosolygós, következetes, kitartó, igényes, példamutató munkájával, örökbecsű kóruspróbáival, László Attila sikerre vitte a sepsiszentgyörgyi művelődési ház két kórusát” – mutatott rá ünnepi beszédében Tóth-Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke.

Emlékezni és ünnepelni gyűltünk össze. Emlékezni László Attila karnagyra és ünnepelni az életművét. Ő és a hozzá hasonló „őrök” voltak azok, akik Sepsiszentgyörgyön éltették és továbbörökítették a hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket – fogalmazott Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Az egykor László Attila, jelenleg Jakab Árpád karnagy által vezényelt dalárdáknak otthont és működésüknek keretet nyújtó Kónya Ádám Művelődési Ház képviseletében Erdei Anita aligazgató további támogatásukról biztosította a közös éneklés lelkes művelőit. A Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus Vegyes Kar külön-külön, majd együttes fellépését követően a László Attila munkásságát színvonalasan folytató Jakab Árpád karnagy emlékezett az általa nagyra értékelt és tisztelt elődre.

A méltóságteljes főhajtás a László Attila áldott tevékenységének főbb mozzanatait felvillantó kiállítás megnyitásával és az arcképéről Vetró András szobrászművész által formált patinázott gipszplakett átadásával ért véget. A kitüntetésben Papp Attila, belvárosi református lelkipásztor részesült az említett kórusokat támogató magatartásáért.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük