Felhívás!

Nem feledte a szülőföldet

Nem feledte a szülőföldet Kultúra

Több darabból álló, értékes adománnyal lepte meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot Finta Edit kézdialmási születésű (1945), Budapesten élő grafikus és festőművész – újságolta örömmel Vargha Mihály intézményvezető az általa kedden összehívott sajtótájékoztatón.

A szülőföldjét nem felejtő és ahhoz a mai napig ragaszkodó képzőművész nagylelkű ajándéka egyrészt a saját rézkarcaiból, linóleummetszeteiből, rajzaiból és két olajfestményéből, másrészt a képzőművész-dinasztiát alapító, idősebb Vastagh György (1834–1922) festő négy, biedermeier stílusban festett képéből áll. Ezeken kívül hozzá tartozik még két, eddig ismeretlen festmény, amelyek beazonosításában a Magyar Nemzeti Galéria szakemberei segítenek.

Annak ellenére, hogy restaurálásra szorulnak, a Vastagh-műveket is megelégedéssel fogadta a múzeum igazgatója. Annál is inkább, hogy eddig csupán két festményt birtokoltak a székely, pontosabban alsótorjai felmenőkkel rendelkező alkotótól. Azt még homály fedi, így szintén feltárásra vár, hogy kiket ábrázolnak, de feltehetően székely nemesi családok tagjait.

Megtudhattuk továbbá, hogy Finta Edit Mózes Attila Márai Sándor-díjas író, irodalomkritikus és szerkesztő özvegye. Hányatott, megpróbáltatásokkal tűzdelt életére és többágú alkotói tevékenységére lapunkban még visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 25., 9:02
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Hat kulturabol az biztos, hogy megvan a napi mennyiseg ebben a varosban. Ha masbol is meglenne, minden rendbe allna.Egy szuk 2-3 %-os retegnek megvan a napi betevo falat.:)