Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak turistáknak szól

Nem csak turistáknak szól Kultúra

A Vadon Egyesület szervezésében, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény (Bene-ház, Gróf Mikó Imre u. 11. szám) Bedő Albert-termében ma 18 órakor mutatják be Zsigmond Enikő A Szent Anna-tó és Bálványosfürdő térségének túrakalauza című könyvét. Alább Dukrét Lajosnak, a Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület tiszteletbeli elnökének könyvajánlója olvasható kedvcsinálóként a mai eseményhez.

Hirdetés
Hirdetés

A napokban régi turistatársam, Zsigmond Enikő kezembe adott egy könyvet A Szent Anna-tó és Bálványosfürdő térségének túrakalauza címmel. Elmosolyodtam. Mi újat tudsz mondani benne, amiről én nem tudok, hisz a 70-es évektől kezdve járom ezt a vidéket, mint turista, mint kikapcsolódni vágyó, mint idegenvezető, mint ásványvíz- és természetimádó. Na, olvass csak bele, és ha megtetszett, akkor mutasd be a könyvet, mint a mentorom – mondta. Nekikezdtem olvasni, és nem tudtam abbahagyni.

Mit ismerhetünk meg ebben a könyvben? A szerző túrakalauzt ígér, de teljes monográfiát ad. Nemcsak turistáknak szól, hanem tanároknak is, hisz egyben honismeret és helyismeret. A természetjárónak, mert megismerteti a régió növény- és állatvilágát. Vendéglátósoknak, hogy mit ajánljanak a szállásuk környezetében, összekötve a kellemest a hasznossal. Orvosoknak, hogy melyik ásványvíz mit gyógyít, milyen kúrát lehet ajánlani. Mi általában borvízről beszélünk, anélkül hogy különbséget tennénk a borvíz és az ásványvíz között. A borvíz az, melyet, ha borral iszunk, nem változtatja meg a bor ízét, zamatját. Az ásványvíz viszont nem borba való, hanem mint természetes gyógyszer bizonyos betegségekre. Az orvosok azután javasolják az üdülőhelyeket, hogy az ott található gyógyvizeknek milyen hatásuk van. Hát ezt találjuk meg ebben a könyvben is a Tusnádfürdőn, Bálványoson és a régióban található gyógyvizekről.

Teljes képet kapunk a térség összes látnivalójáról, kialakulásáról, növény- és állatvilágáról, kutatás- és településtörténetről. Megtudjuk, hogy a »Szent Anna-tó krátere, a Csomád és a hozzá kapcsolódó Büdös-hegy körül kialakult települések két csoportra oszthatók: turisztikai és fürdőgyógyászati célokat szolgáló településekre és helyekre, mint Tusnádfürdő, Mikes-fürdő, a csíkkozmási Só-fürdő, a lázárfalvi Nyír-fürdő, valamint az újtusnádi Nádas-fürdő és ipari, mezőgazdasági jellegű településekre, mint Verebes, Nagytusnád, Újtusnád, Sepsibükszád, Mikóújfalu és Torja«.

Majd sorra bemutatja a vidéknek, a helységeknek a történetét. Megismerhetjük a védett területek és azok természeti ritkaságait. A Csomádhoz tartozó védett területeket, a Szent Anna-tavat, a Mohos tőzeglápot, a tusnádfürdői Sólyomkőt, az újtusnádi Nádas-fürdőt, az Olt árterületének védett részeit: az újtusnádi középpataki lápot, a Benes rétlápot, a torjai Büdösbarlangot és környékét, a Bodoki-havasokhoz tartozó Jajdonvölgyét, a Dél-Hargitához tartozó uzonkafürdői borvizes mocsarat.

Továbbá megtudhatjuk az ásványvizek, mofetták, gyógyiszapok vegyi összetevőit és hatásukat az emberi szervezetre. Tusnádfürdő gyógytényezőit, a Büdös-hegy és Sós-mező forrásait. Majd következnek Csiszárfürdő, Transzilvánia-fürdő forrásai, a Jajdonvölgy vagy futásfalvi Pokolvölgy forrásai, majd megismerjük a gázömléseket és gyógyiszapokat.

Olyan történelmi emlékhelyeket ismerhetünk meg, mint a Ludmilla-kilátó, a Nyergestető vagy régi vármaradványokat, mint a tusnádfürdői Vár-tető, Alsó-Sólyomkő vára, Vápa vára, Bálványosvár. Utána a térség jelzett turista útvonalait ismerteti részletesen, összesen 22-t, megadva azok jelzéseit menet ideit, szintkülönbségeit és hosszúságait. Természetesen sok-sok felvétellel illusztrálva, összesen 103 színes képpel, három színes részletrajzzal, majd egy színes, 1:17500-as léptékű, szintvonalakkal ellátott térkép egészíti ki a könyvet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük