Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a jazzbarátokat várják

Nem csak a jazzbarátokat várják Kultúra

Merész vállalkozásba kezdett a Sárik Péter Trió, ugyanis Bartók Béla műveinek jazz-feldolgozásait mutatják be a romániai közönségnek egy 12 állomásos turné során. A jazz-zongoraművész sajtóértekezleten ismertette a turné részleteit és a Bartók-album keletkezését.

Június elsején 12 állomásos turnéra indult a Sárik Péter Trió. Különleges ez, hiszen Câmpinától egészen Nagyváradig, Erdély minden szegletét érinteni fogja a magyarországi jazzformáció, és nem mellékes az sem, hogy Bartók-feldolgozásokkal lepik meg a közönséget.

Hirdetés
Hirdetés

A Bartók-lemez még 2018-ban jelent meg, azóta jártak már Keleten és Nyugaton is, de most jött el az ideje annak, hogy az itteni közönségnek is bemutassák. Sárik Péter elmondta, tudja, hogy az emberek nem szeretik Bartókot, de ezt senki nem mondja ki nyíltan, a jazz-zenészek viszont nyíltan beszélnek erről, és ezért is mertek hozzányúlni a darabokhoz. A koncert során közelebb vinnék a legnagyobb magyar zeneszerzőt a közönséghez, azokhoz is, akik csak merev klasszikus zenei közegben ismerik, de azokhoz is, akik eddig egyáltalán nem hallgatták. A lemezfelvétel során igyekeztek minél többet megtartani az eredeti anyagból, de az előadásmód lazább, dzsesszesebb, a hangszerek (zongora, dob, nagybőgő) pedig még többet tesznek hozzá zeneileg. Ezáltal barátságosabb, hallgathatóbb lesz, így nemcsak a jazzbarátokat várják majd a koncertre, hanem azokat is, akik hangversenyterembe jártak korábban, de most meghallgatnának valami különleges Bartók-előadást is.

„Az természetes, hogy a turné során Sepsiszentgyörgyön is fellépnek” – mondta Sárik, hiszen itt hagyománya van a jazznek, gyakorta fellépnek itt, táborokban vesznek részt már évek óta. A jelenlegi Bartók-lemez a Beethoven műveit feldolgozó lemez koncepciójának folytatása. A bécsi klasszikát elhagyva, az új anyag Bartók Béla műveit veszi alapul.

A zongorista azt is elmondta, szerencsére eltelt 70 év Bartók Béla halála óta, így már használhatóak az anyagok, mert korábban az örökösök nem nagyon engedték, hogy hozzányúljanak ezekhez. Szerinte, bár Bartók nem rajongott a jazz-zenéért, viszont ha élt volna még 15 évet, biztosan megszerette volna azt a fajta zenét, amit akkor kezdtek játszani.

A zenekar ma 19 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban (belépő ára 20 lej), míg június 9-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Szimplában lép fel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük