Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagymesterek bűvölnek el

Holnap 18 órától rendkívüli karácsonyi zenei estre kerül sor az Árkosi Kulturális Központban, fellép a hazai zenei élet két nagymestere: Horia Mihail (zongora) és Kostyák Előd (cselló). A két művész erre az alkalomra különleges programot állított össze Orosz karácsony címmel. Műsoron: Sztravinszky, Csajkovszkij és  Prokofjev-művek.

Hirdetés
Hirdetés

Horia Mihail tízévesen debütált szülővárosában, Brassóban. Azóta több mint 1000 alkalommal koncertezett majdnem az összes romániai szimfonikus zenekar kíséretével. Stela Drăgulin tanárnővel kezdte zongoratanulmányait, majd a bukaresti Zeneakadémia keretében, Constantin Ionescu-Vovu professzor osztályában folytatta. Később Ian Hobson növendéke volt az Illinois-i Egyetemen. Következett a Bostoni Egyetem, ott Anthony di Bonaventura professzor felügyeletével kapott művészdiplomát 1999-ben. Horia Mihail jelenleg a Bukaresti Rádió zenei együttesei, illetve a Brassói Filharmónia szólistája. Az ő nevéhez fűződik a Román Zongorás Trió, az úgynevezett Stradivarius, az Utazó zongora és a Hegedűpárbaj: Stradivarius vs. Guarneri turnék megszervezése.

Kostyák Előd Kolozsváron született, zenei tanulmányait szülővárosában és Bukarestben végezte, a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott. 1990-ben részt vett Perényi Miklós szombathelyi és Onczay Csaba keszthelyi mesterkurzusán. 1994–2008 nyaráig a következő zenekarok csellószólamát vezette: Honvéd Együttes, Győri Filharmónia, Miskolci Nemzeti Színház. 2009–2015-ig a kolozsvári Román Opera szólócsellistája is volt. 2008 óta a kolozsvári Magyar Opera szólócsellistája. Kostyák Előd azon a Christian Neubauer által 1835-ben Budán készített csellón játszik, amelynek jelenlegi birtokosa az Unitárius Püspöki Hivatal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük