Felhívás!

Nagy terveik vannak

Nagy terveik vannak Kultúra

Kovásznán új egyesület bontogatja szárnyait Lyukaskő néven, és mint az alapító tag Ferencz Botonddal és Szabó Levente elnökkel készített beszélgetésünkből kiderül, elég komoly terveik vannak a jövőre nézve, és mind a felnőtt civil közösségnek, mind a fiataloknak színt és oktatást vinnének a hétköznapjaikba.

Az egyesületet Szabó Levente, Gáspár Ferencz, dr. Fülöp Csaba, Bándi Imre és Ferencz Botond alapították, és idén év elején sikerült bejegyeztetniük. Az egyesület neve, a Lyukaskő, onnan ered, hogy az alapító tagok közt sokan vannak olyanok, akik 2006 októberében a város központjában egy lyukas kő emlékművet állítottak az 56-os forradalom emlékére. Ugyanakkor, mint Szabó megjegyezte, a névnek egy másik mondanivalója is van, utalás arra, hogy milyen rideg kőfal veszi körül a társadalmat, és ebből szeretnének ki törni, színt vinni.

Kérdésünkre Szabó elmondta, az egyesület célja elsősorban az lenne, hogy különböző tematikus rendezvényekkel szolgálják a közösséget. Pl. előadások lennének egészségügyi kérdésekben, egy másik tematikában oktatási szakembereket szólaltatnának meg, vagy épp a magyarsággal kapcsolatos kérdésekről is beszélnének, továbbá hagyományápolásról.

Ferencz elmondta: ezidáig öt sikeres pályázatot tudnak maguk mögött, amikből kettőt a Communitas Alapítvány, kettőt a helyi önkormányzat, egyet pedig Kovászna Megye Tanácsa is támogatott.

Az egyik ilyen támogatott pályázatuk egy oktatási kirándulás volt a Szent Anna-tótól egészen Erdővidékig, ahová a Kőrösi Csoma Sándor Líceum turisztikai osztályos diákjait vitték tanulmányi kirándulásra, megismertetve velük az adott települések turisztikai vonatkozású történelmi jellegzetességeit, vonásait.

A másik pályázatuk, ami szeptemberben lenne, az ötnapos KOVASZEM (Kovásznai Személyiségfejlesztő) tábor Csomakőrösön, ahol többek közt filmkészítést tanítanának a fiataloknak, de mindezek mellett a kézművesfoglalkozással: gyöngyfűzéssel, fafaragással, vagy akár a mandalakészítéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők (részletes információ és jelentkezési lehetőség Ferencz Botondnál a 0726.187.753-as telefonszámon).

További tervük a pályázatok szerint egy tanuláskészség-fejlesztő tanfolyam szervezése, ahol anyaországi szakember segítségével motiválnák a fiatalokat a tanulásra. Másik tervük, hogy az országban először villámolvasás-tanfolyamot tartanának szintén magyarországi szakember segítségével, aminek keretében a nyugaton oly népszerű olvasásfejlesztő módszert adnák tovább az érdeklődőknek. 

A felsoroltak közt négy esemény van, míg öt pályázatról beszéltünk, ezért megjegyezzük, hogy az ötödik pályázat az 56-os megemlékezés magasabb színvonalon történő megrendezése lenne, ugyanis ezidáig önerőből szervezték a főhajtást.

Szabó és Ferencz – akik köszönik a támogatóknak a pályázati segítséget – remélik, hogy hamarosan sikerül mozgósítaniuk a közösséget, és hosszú távon akár egy népfőiskolát is tető alá hozhatnak, ahol tartalmas előadásokkal, érdekes előadókkal szólítanák meg a fiatal és középkorú, tenni akaró fürdővárosi lakosságot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. július 8., 7:29
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Botikátok aminek nekifogott azt még mindig elvégezte,nem csak beszél róla,mint a kommentelők ,kritizálók hada,…bárcsak a 10 évvel ezőtt “a nevüket nem olvasni szeretők”által beigért ÉLMÉNYfürdőtökből is lenne valami…