Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagy érdeklődés, hiányzó támogatás

Vasárnap komoly érdeklődésnek örvendett a magyar fotográfia napja alkalmával a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban megszervezett fotópiknik, ahol számos székelyföldi fotóklub tagjai mellett független alkotók is kiállítottak. Az ünneplés mellett pár háromszéki, sepsiszentgyörgyi „hiányosságra” is rámutatott a szervező.

Hirdetés
Hirdetés

 A Magyar Fotográfia Napját először még 2011-ben ünnepelték meg a sepsiszentgyörgyi fotográfusok, aztán kimaradt az esemény. Toró Attila fotográfus 2014-ben döntött úgy, hogy tovább élteti a kezdeményezést. Nyílt meghívás alapján azóta éves rendszerességgel ünneplik a jeles napot.

– Minden évben igyekszem pályakezdő, fotóklubos közegben nem forgó fotósoknak is szólni. Tavaly 45 alkotó hozta el alkotásait, ezt a számot igyekszünk túllépni – magyarázta az előkészületek hevében Toró.

A vasárnapi kiállítás igazi sikernek örvendett, a kíváncsiskodók már az előkészületeknél, a képek kifüggesztésekor lerohanták az alkotókat, érdeklődve figyelték a fotóművészet különböző területeit, ágait felsorakoztató igényes alkotásokat.

Lapunk kérdéseire a szervező elmondta, azért tartja fontosnak ezt, és a hasonló kiállításokat, mert ilyenkor a székelyföldi fotóstársadalom meg tudja mutatni, hogy létezik, még akkor is, ha a hivatalos kultúrpolitikában zabigyerekekként kezelik őket.

– Sepsiszentgyörgyön egy újabb kulturális központ építéséről beszélnek a városvezetők, viszont a fotósok véleményére már nem kíváncsiak, holott egy kiállítótér, egy raktározási felület jó volna. A Lábasházból „eltanácsolták” a fotóklubokat, így jelenleg stabil székhelyünk nincs, és sorolhatnám – panaszolta Toró, hangsúlyozva, hogy a háromszéki fotóművészek az elmúlt húsz évben már annyi mindent letettek az asztalra, hogy nem ők kéne, hogy kilincseljenek, hanem alapból számításba kéne venni őket ilyenkor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük