Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Musala, a rejtett hegy

Musala, a rejtett hegy Kultúra

Ez volt a negyedik ország-csúcsom, amit megmásztam, a román, magyar és osztrák legmagasabb pontok után. Bulgária legmagasabb hegye, a Musala, jelentése Allah Háza, ősi török eredetű név, ami azért is érdekes, mert a hegy Bulgáriában van és elsőként  II. Philipposz makedón király jutott fel a csúcsra.

Hirdetés
Hirdetés

Nem valószínű, hogy hegymászóként vágott neki, inkább háborús stratégiai szempontból közelítette meg a csúcsot, amit most már én is magaménak tudhatok. A Balkán csúcsa, sok hegymászó kedvence, a rejtett hegy. Ezt a nevet én adtam neki, ugyanis nagyon sokáig nem látni, hová kell felmászni, eltakarják más, kisebb hegyek. De amikor meglátod, az elképesztő.

Sokan látogatják, a közelben van felvonó, de valahogy most nem volt annyira zavaró a teniszcipős, szandálos tömeg, mondjuk már lefelé tartottak, amikor én fel, így a csúcson senki nem volt már. Már maga a Rila-hegyvonulat is csodálatos, óriási gerincek, kisebb csúcsok takarják a nagyot, miközben egy óriási erdőn és egy, csak Bulgáriára jellemző törpefenyvesen kell átvágni. Aztán, ahogy fogy az aljnövényzet, jönnek a tavak. Öt van, öt kis ékszer a sziklák között hihetetlenül változó színű a kéktől a zöldig. És rengeteg a víz, így nem is érdemes cipelni egy liternél többet, mindenhol tiszta, hideg forrás tör elő. Innen indul a meredek sziklás rész, így minden mászónak érdemes hosszabban pihenni a Musala Hutnál. Innen már megpillantható a csúcs, de még mindig elég messze van, nyolcezreseket is mászó barátaim szerint érdemes a menedékházban éjszakázni és utána támadni a csúcsot, de én persze nem így tettem. Viszont amíg a sziklákat mászod, jókat lehet gondolkodni, beszélgetni úgyse nagyon van erő. A csúcson először elég ronda építményeket látni, itt egyébként 1960-ban kozmikus sugárállomást építettek a Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével. Get bad-credit-loans-in-australia. Az állomás tudományos kísérleteket végzett müonteleszkóp segítségével. Az állomást 1983. október 29-én elektromos tűz pusztította el.

A csúcsjelző követ is beépítették valami fém vázba, ami egyáltalán nem szép. De amikor körbenézel, akkor megtörténik a csoda, érdemes hosszabb ideig fent maradni, megnézni a többi csúcsot is, vagy esetleg átsétálni egy gerincen valamelyik közelebbire. De nagyon nehéz megmozdulni, hiszen nem mindenki áll életében legalább egyszer a Balkán csúcsán. 

Végül persze sajnos mégiscsak le kell vonulni a hegyről, viszont az élmény és a látvány annyira feltölt, hogy a lefelé utat szinte futva lehet megtenni. Az impulzus pedig annyira erős, hogy újabb és újabb csúcsok felé hajt, legyen az az Olümposz vagy az Elbrusz csúcsa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 11., 10:49
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A törpefenyves rész nem csak Bulgáriára jellemző, van belőle bőven a Kárpátokban is. Tegnapelőtt voltam a csúcson, egy alternatív útvonalon. Engem elsősorban a Retyezátra emlékeztetett, csak magasabb és könnyebben megközelíthető. Az Olümposz már kicsit másabb, más a növényzet, más a szikla, mászosabb a Mytikas is, a Stefaniról nem beszélve. Mindkettő megjárható egy nap alatt, ha az ember jó formában van. A szintkülönbség főleg az utóbbin nem lebecsülendő, mert Görögországban max. 1100m-re lehet felmenni autóval , míg a Musala esetében 2300m-re felvonóval, sőt Borovets is 1300 felett van.