Felhívás!

Modigliani-hamisítással gyanúsítanak egy nyugdíjast

Modigliani-hamisítással gyanúsítanak egy nyugdíjast Kultúra

Egy palermói kiállítás hamisnak ítélt Modigliani-festményei miatt indított vizsgálatot az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale), de arra nemigen számítottak, hogy a végén a szálak egy 69 éves modenai nyugdíjasnál futnak össze.

A férfit azzal vádolják, hogy az ő műhelyében készült az a kilenc festmény és tíz rajz, amelyeket Amedeo Modigliani (1884–1920) modernista festő eredeti műveiként állítottak ki. A modenai műhelyben bélyegzőket, pecséteket és címkéket is találtak, amelyek szintén a hamisítványok hitelesítését szolgálták. A (hamis) műveket már Palermóban, Rómában és Spoletóban is kiállították.

A TPC közleménye szerint a spoletói Amedeo Modigliani Intézet igazgatója és az egyik kiállítás kurátora ellen március óta folyik vizsgálat. A nyomozás során kiderült, hogy a nyugdíjas nemcsak Modiglianit gyártott, hanem 13 olyan képet is, amelyekről azt állította, hogy Lucian Freud brit festő művei. A razzia során a műhelyben további 24 festményt foglaltak le, amelyek állítólag Picasso-, Chagall-, De Nittis-, Boldini-, Dalí- és Gattuso-művek, a nyomozók szerint azonban hamisítványok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.