Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

MMA-díjak a Székelyföldre is

MMA-díjak a Székelyföldre is Kultúra

A Magyar Művészeti Akadémia a magyar szellemi élet több jeles művészét, a művészetelmélet és a művészetszervezés, a művészetigazgatás területén tevékenykedő szakembereket támogat. Ezen célkitűzése elérésének eszköze, hogy a köztestület elismeri és díjazza a kiemelkedő alkotótevékenységet, illetve a teljesítményt, 2021-ben székelyföldi és háromszéki díjazottaknak is gratulálhatunk.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész vagy művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára. 2021-ben az MMA Építőművészeti-díjában részesült Kovács Kázmér sepsiszentgyörgyi építész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora, alkotó, elméleti kutató és oktatói munkássága elismeréseként; valamint Benczúr László Ybl Miklós-, és Europa Nostra díjas, Csonka Pál-éremmel kitüntetett építész.

Az MMA Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díjában részesült György Attila József Attila-díjas erdélyi író, újságíró, szerkesztő. Sokrétű, kiterjedt életművével, újságírói, könyvszerkesztői munkásságával jelentős mértékben hozzájárult az elmúlt évtizedek székelyföldi irodalmának sokszínűségéhez. Az idén ötven éves alkotó a gyimesi csángók leszármazottja. Prózaművészete bőven merít természeti és szellemi anyaföldjének mitikus világából, de megragadják írói fantáziáját a letűnt korok és kultúrák is. Színes és kifejező nyelven ír, kisprózái, regényei fordulatosak és humorral teltek. Kiélezett, kritikus társadalmi, politikai helyzetekben bátran vállalja a polémiát, a kiállást az általa tisztelt értékek, legfőként a magyarság ügye mellett. Több más folyóirat után huszonnégy éve a jeles csíkszeredai irodalmi és közéleti folyóirat, a Székelyföld szerkesztője.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük