Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenről, ami emberi

Mindenről, ami emberi Kultúra

Igencsak szűk társaságban történt meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeum kertjében az új erdélyi időszakos kiadvány, a Kultika lap bemutatkozása. Igaza lett volna Sorbán Attila főszerkesztőnek, amikor kijelentette, harminc év alatt kezd kikopni közgondolkodásunkból a keresztény szemlélet, és minden, ami felvállalja a keresztény értékrendet, avíttnak tűnik?

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) által kiadott lap Nagyváradról érkezett szerkesztőcsapatának nevében Balog László fogalmazta meg először a lap célkitűzését: a keresztény erkölcs alapjairól kiindulva reményt ad és párbeszédre hív, hiszen fontos kibeszélni azokat a feszültségeket, amelyeket az erdélyi magyarság mindennapjaiban átél, de a nagy létkérdéseket is, mert morzsolódik a szórvány, a nagyközségek iskolái ürülnek ki.

Hirdetés
Hirdetés

Derzsi Ákos, a Kultika lapigazgatója és a RMKDM alelnöke nyomatékosította: egyetértenek az európai integráció szülőatyjának, Robert Schumannak a kijelentésével, mely szerint „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”. A kereszténység egy olyan irányzat, amiben az emberek egymásra találnak, figyelnek egymásra, meghallgatják a különböző véleményeket, ez az alapállás érvényesülne a rendhagyó szerkesztésű Kultikában is, melynek eddig két tematikus lapszáma jelent meg: a 2020 januárjában nyomtatott lapszám központi témája a Családi kör, illetve hogy ez kinek mit jelent, milyen a modern és a hagyományos család, miért olyan sérülékeny manapság, hogyan hat rá a tömegkommunikáció. A második negyedévi lapszámot – a szerkesztők elképzeléseit felülírva – az élet tematizálta: ez a Karantén címet kapta, mivel ez foglalkoztatott ebben az időszakban mindenkit.

Látszik tehát, hogy a Kultika, amelyben a hagyományos újságok műfaji korlátait és egyéb szabályait Sorbán Attila főszerkesztő szerint igencsak szabadon kezelték, vizuális megjelenését pedig a képernyőkhöz szokott ember ízléséhez igazították, valóban életszagú. A jövőben is felvállal komolyabb és durvább témákat is, némileg módosított tartalommal online változatban is megjelenik majd, és természetesen mindazokhoz fordul, akik a keresztény értékeket magukénak vallják, de pont annyira azokhoz is szól, akik úgy gondolják, hogy keresztény prizmán át szemlélni a dolgokat „gáz” , hogy a „keresztény”, az valami „bigott, nem természetes”. – Ez (a lap) nem egyházi kurzus, csak beszélgetni akarunk dolgokról – fogalmazott a főszerkesztő.

A minőségi kiadvány megrendelhető a +40.259.472.631-es telefonszámon, illetve megtalálható a sepsiszentgyörgyi LibriM könyvesboltban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük