Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Miklósvár 810 éves

Miklósvár 810 éves Kultúra

Vasárnap, július 25-én Miklósvár, Székelyföld legelső írásban említett települése 810. évfordulóját ünnepli. Az erdővidéki, Barót városhoz tartozó falut 1211-ben II. András király a Teuton Lovagrendnek adományozott föld egyik határaként említi indagines Nicolai néven.

Legutóbb 2011-ben négynapos rendezvénysorozattal emlékeztek meg a kerek évfordulóra, most a Miklósvári Római Katolikus Egyházközség, a Kálnoky Alapítvány és Barót Város Önkormányzata több civil szervezet támogatásával egész napos, családoknak szóló programmal kívánja emlékezetessé tenni a napot.

Hirdetés
Hirdetés

A miklósvári római katolikus templom 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise –főcelebránsa és szónoka Fülöp László plébános – után, a templom előtti téren, a tíz éve felavatott Miklósvár 800 emlékműnél ünnepi beszédet mond Demeter László történész, Erdővidék Múzeumának vezetője, Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Benedek-Huszár János, Barót polgármestere.
A családi délután a Kálnoky-kastélyban folytatódik, ahol 14.30-kor nyitják meg a rendezvényt, gróf Kálnoky Tibor, a Kálnoky Alapítvány elnöke és Fülöp László miklósvári plébános ünnepi beszédével.

Gyermekprogramok a kastély udvarán

14.40–17.00: kulturális program. Fellépnek a miklósvári Gyenge Imre Elemi Iskola tanulói, a baróti művelődési ház Syncron tánccsoportja és a köpeci Háttérzaj együttes;

15.00–17.00: szórakoztató programok: póniszekerezés, kincskeresés és horgászverseny;

16.00–18.00: Reneszánsz játszóház a kisbaconi Bodvaj Egyesület tagjaival;

16.00–19.00: Kézműves foglalkozások: bútorfestés és csuhébáb-készítés a Köpecért Egyesület tagjaival;

17.00: Székelyföldi Legendárium – rajzfilmvetítés a kastélypincében.

Felnőttprogramok

15.00–17.00: Tárlatvezetés az Erdélyi Élet Múzeumában, a Kálnoky-kastélyban (ingyenes);

17.00–19.00: Miklósvár 810. – történelmi előadások (Erdélyi Élet Múzeuma, nagyterem, moderátor: Demeter Zoltán művelődésszervező):

– Székely jelképeink – dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke (Sepsiszentgyörgy);

– Barót és a ma hozzá tartozó települések jelképhasználata – Fehér János művészettörténész (Barót);

– A huszárok története – Kálnoky Mátyás történész, az Erdélyi Élet Múzeuma munkatársa.

19.00–20.00: Kulturális program a Kálnoky-kastély udvarán: fellép a baróti Bujka énekegyüttes, a Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport és a baróti Kájoni Consort régizene-együttes.

21.00: Zenés ifjúsági est a kastélyudvaron Postás Józsi (Magyarország) és Karcsika (Sepsiszentgyörgy) közreműködésével.

A Kálnoky-kastély kertjébe a rendezvény ideje alatt a belépés ingyenes. A helyszínen büfé működik, étel, ital és friss kürtőskalács vásárolható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 23., 18:26
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Miklósvár , anno Lajtgődre / V.Ő. LAJT-GŐDRE . Kevés kút lévén a faluban a falun árfolyó patakocskán vizesgődrőt hoztak létre / Egy Laji nevű egyén vígyázta fel / Innen lajtokkal hordták a falu lakói és a gróf szolgái a vízszűkségletet . Innen a név amit a Miklósváriak nem vesznek jó néven ha felemlegeti valaki ezt nekik . Valószínű azért mert anno szolganép betelepítésével jőtt létre a falu .