Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mikes Kelemen Program

A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által 2013-ban, a Magyar Diaszpóra Tanács kérésére életre hívott program célja a diaszpórában fennmaradt és az érintett közösségek, illetve magánszemélyek által felajánlott, megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékok Magyarországra szállítása, elhelyezése, feldolgozása és méltó felhasználása.

A Kanadából érkezett anyagok között található többek között Selye János (1907–1982) világhírű stressz-kutató, egyetemi tanár hagyatéka

 

2014–2018 között összesen négy gyűjtési ciklus valósult meg, elsőként hét tengerentúli országban (Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Venezuela, Brazília, Argentína, Uruguay, Ausztrália), majd 2017/2018-ban immár európai helyszínnel, Németország bevonásával egészült ki. 2014–2019 között 8 országból összesen több mint 5466 doboz veszélyeztetett hagyaték érkezett haza, melyek Magyarországra érkezésüket követően feldolgozás alá kerültek. A programba szakmai közreműködőként az Országos Széchenyi Könyvtárt (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltárt is bevonták. 2019-ig 9 ország 27 városának több tucat magyar közössége ajánlotta fel a Mikes-program számára adományait, amelyeknek összmennyisége megközelíti a 230 ezer dokumentumot. Az adományok túlnyomó többségét az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából gyűjtötték össze.

Hirdetés
Hirdetés

A program 2020/21. évi szakasza során Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Nyugat-Európából, Ausztráliából, valamint Új-Zélandról érkeztek haza egyedi gyűjtemények. A hagyatékok többségét a korábbi gyakorlatnak megfelelően az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár fogadta be, de az adományozók a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum részére is ajánlottak fel anyagokat.

(kulhonimagyarok.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük