Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi az újdonság a régizenében?

Mi az újdonság a régizenében? Kultúra

Negyedik alkalmához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadémia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal.

Május 11-én, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban a Codex régizene-együttes kalauzolja az érdeklődőket a régizene rejtelmeibe, előadásuk címe: Mi az újdonság a régizenében? Ezt követően pedig a hangszereket is ki lehet próbálni. A szervezők a programra regisztrált hallgatók mellett szívesen látnak minden most bekapcsolódni vágyó zenekedvelőt.

Hirdetés
Hirdetés

A Codex régizene-együttes 1996 őszén alakult a Brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Bocskor János, Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17–18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját. Igyekszenek a dallamok értemét, érzelmi világát újra felfedezni, zenei tartalommal megtölteni és vonzó módon a közönség elé tárni.

Az együttes tagjai és az általuk megszólaltatott hangszerek: Filip Ignác (művészeti vezető) – furulyák, fuvolák, Kovács László – fidula, barokk hegedű, Adorján Csaba – fidula, brácsa, kontra, Kovács Éva – rebek, barokk hegedű, Lázár Zsombor – fidula, gordonka, Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek, Szőgyör Árpád – viola da gamba, nagybőgő, ének.

Felléptek már a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, Magyarországon, a Művészetek Völgyében, a bukaresti Enescu Fesztiválon, a Bukaresti Régizene Fesztiválon, a Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon, valamint több ízben koncerteztek Olaszországban és Franciaországban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük