Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mézfesztivál is lesz

Udvarhelyszék és Csíkszék után Háromszéken is megalakul a méhtenyésztők körén belül a lovagrend. Az ünnepélyes ceremóniára a hétvégi őszi vásár keretén belül kerül sor, pontosabban vasárnap, ennek apropóján a méhészegyesület külön sátrat állít fel, hogy népszerűsítse a mézet.

Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhtenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, a jövendő lovagok tiszte informálni a nagyközönséget a mézfogyasztás előnyeiről, a többi termék egészséges voltáról, népszerűsíteni a foglalkozást, nem utolsó sorban a méhek érdekeit is képviselni. Hiszen ma már egyáltalán nem egyértelmű, hogy miközben a méhek megajándékoznak a köztudottan egészséges mézzel, annyi csávázószert, vegyszert használnak a mezőgazdaságban, hogy sokszor tömeges pusztulásukat okozza. A háromszéki lovagokat az elismert szakmai múlttal és nagy elkötelezettséggel rendelkező emberek, egyesületi tagok közül választották ki; ez utóbbi tulajdonság ugyanis fontos, hiszen egy önkéntes vállalásról van szó, amely néha anyagi áldozatot is feltételez.

Az őszi vásárban már szombat reggeltől az átlagosnál több mézes standon válogathatunk a különféle termékek közül, a méhészek sátrában gyermekfoglalkozások lesznek, a méhészet iránt érdeklődőknek bemutatják a szakmában használt eszközöket, sőt egy üvegkaptárban megfigyelhető lesz a méhek élete is. Vasárnap mézes süteményeket is lehet kóstolni (a készlet korlátozott). A lovaggá avatási ceremóniát vasárnap délben 1 órakor tartják a színpadon, nagyszámú magyarországi és Hargita megyei vendég jelenlétében, a jelölteket pedig magyarországi mézkirálynő üti lovaggá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük