Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesés tárlat Kovásznán

Mesés tárlat Kovásznán Kultúra

Pasztellbe foglalt, mesékre emlékeztető álomképek és népes érdeklődő közönség: így is összefoglalhatnánk a kolozsvári Forró Ágnes kolozsvári képzőművész Világom világa című tárlatának megnyitóját, melyet szerdán délután tartottak a kovásznai Kádár László Képtárban.

A tárlatmegnyitón Konnát Rita képtáros köszöntője után Gazda József műkritikus méltatta az alkotót és munkáit.
– Forró Ágnes a jelenkori erdélyi művészet egyik meghatározó egyénisége. Kerámia szakot végzett, innen eredeztethető az anyag és a tárgyak iránti szeretete, az irántuk való vonzalom. Forró Ágnes feladatának érzi, hogy a művészetével valljon, kifejezzen. Munkáival átvisz bennünket egy különleges, teremtett világba, meseszerű színhelyekre – fogalmazott Gazda József.
Forró Ágnes tárgyai, képelemei furcsák és jelképesek, legyen az szék, seprű, kredenc, létra vagy cipő, többlettartalommal rendelkeznek alkotásaiban a be nem azonosítható sávok, formák, az álmodott belső világ, de még az egyszerű festőállvány, az épületelemek, emberfigurák, meseállatok, tyúkok, kakas, kutyák, lovak, szarvas formák is. Figurái néha lebegnek, úsznak a levegőben, a látomás részeivé válnak, és Gazda József szerint: ezekkel a lebegő figurákkal valahol visszaköszön Marc Chagall francia festőművész szürrealista látásmódja.
Gazda elmondta, hogy a képzőművész, néhány év kimaradástól eltekintve, már a kezdetektől, vagyis 1992-től állandó résztvevője a Kőrösi Csoma Sándor emlékére megrendezett, a Csoma Napok keretében megtartott Csoma-tárlatnak, éppen ezért úgy érzi, hogy Forró Ágnes Kovásznára is hazatért.
„Művészetem, akár az életem, állandó mozgás, áramlás, kísérletezés. Célom az lenne, hogy felnőttként, hogyan lehetnék gyermek (is), mese- és formavilágomat hogyan tudjam úgy megálmodni majd ábrázolni, hogy közben hiteles, őszinte és szabad ember maradjak” – olvasta fel a művész önvallomását Gazda József.
A rendezvényen megvásárolható volt Ambrus Lajosnak a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent, A sünkirályfi című népmesekötete is, melynek illusztrációit Forró Ágnes készítette. Ehhez kapcsolódva Ambrus Ajna és Becsek-Nagy Attila diákok egy-egy népmesét adtak elő.
A kiállítás 30 pasztellmunkát vonultat fel, és szeptember 3-ig látogatható, keddtől péntekig 11–17 óra között, szombaton pedig 10-től 14 óráig. Szervezett csoportok a 0770. 420.087-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük