Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meséltek a Hazajárók

Meséltek a Hazajárók Kultúra

Nagy érdeklődés kísérte a Hazajárók című tévéműsor két főszereplőjének, Kenyeres Oszkárnak és Jakab Sándornak kedd esti közönségtalálkozóját, amelyre Szentgyörgyön a Háromszéki EKE szervezésében került sor. Nem bánta meg, aki eljött, a két férfi és a kamerának láthatatlan négy stábtag több életre való kalandot gyűjtött, néhányat meg is osztottak a jelenlévőkkel, nagy derültséget kiváltva.

A „hazajárók” aktuális erdélyi körútjukon több városban is tartanak hasonló találkozókat – egyébként az 500.-kon is túl vannak –, miközben azt is kötelességüknek érzik, hogy rendhagyó földrajzórákat tartsanak, kedden például a Nicolae Colan-iskola, a Mikes Kelemen-líceum és a Székely Mikó Kollégium diákjainak lehetett részük hasonló élményben.

Az egyetemi előadóteremben este vetítés kíséretében mutatták be a csapatot, beszéltek a műsorszerkesztési elvekről, folyamatokról. Elsősorban a Kárpát-medencei magyar közösségek életét igyekeznek megmutatni, természetesen a természeti látnivalók és a kultúrtörténeti örökség ugyanolyan fontos pillérei műsoruknak. Mindenütt igyekeznek megragadni a hely szellemét, hiszen ez más-más, Palócföldön az írókhoz, irodalomhoz kötődik, Horvátországban a polgárháború utáni talpra állásra esik a hangsúly.

Valaha volt Nagy-Magyarországjárásuk során rengeteget túráztak, ültek lovon, szekéren, hőlégballonban, ejtőernyőztek, de gyalogoltak hótalpakon is, mentek motoros és kutyás szánon, csapatszállító harckocsin, eveztek vadvizeken, közben meg kellett oldaniuk néhány „vis maior” helyzetet is, cipeltek lerészegedett helyi túravezetőt, toltak lerobbant kocsit, aludtak hó alól kikapart hegyi kunyhóban -13 fokban, autójukkal szakadékba is estek (szerencsére kisebb sérülésekkel megúszták).

Látogatásuk nyomán fellendült a filmjeikben feltűnő vendéglátó- és szálláshelyek forgalma, ennek külön is örülnek, de annak is éppen annyira, hogy filmjeik iskolai segédanyagként is szerepelnek földrajz- és történelemórákon.

Hirdetés
Hirdetés

2015 nyarán megalapították a Hazajáró honismereti és turistaegyletet azzal a céllal, hogy a műsor megszűnte után is fenntartsák annak szellemiségét, és erősítsék a helyi turizmust abban az 56 régióban, amelyet – többnyire a vármegyék nyomán – kijelöltek a Kárpád-medencében. Az egyesületi tagok kedvezményesen éjszakázhatnak mintegy 100 szálláshelyen, de bízhatnak egy kijelölt helyi túravezető segítségében is.

Még legalább 90 epizód van a terveik között – mondta Kenyeres Oszkár. – Erdélyben például még nem jártak Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Aradon, de a Szilágyságban csak egyszer, miközben néha-néha a Kárpát-medencén kívüli extra útjaikról is belefér egy-egy beszámoló, hiszen voltak Svájcban, Kijevben, Moszkvában, Amerikában, és nemsokára Ausztráliába utaznak. Magukénak tudhatják a „tiszteletbeli székely” címet, de a nagy presztízsű Prima Primissima díjat is elnyerte a műsor, egy kisebb filmet kalandjaikról, a filmekből kivágott bakikról nekünk is levetítettek.

A közönségtalálkozókon számos pozitív visszajelzést kapnak, egy hosszabb időre külföldre szakadt, de Háromszékre visszatért résztvevő elmondta, a műsor minden epizódja megdobogtatja a szívét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások