Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mese és valóság

Megújult formában várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi református egyház nyugdíjintézetének alagsorában a Sinka Zita által berendezett babakiállítás. Ötletesség, változatosság és sejtelmesség egy mesevilágban, ahol 600 babaarccal nézhetünk szembe.

Sinka Zita férje halála után, 2013-ban kezdte gyűjteni a porcelánfejű babákat, és bevallása szerint ez a hobbi segítette túl a gyász időszakán, mert a babákkal mindig van tennivaló. A gyűjteményben szép számmal vannak márkás svájci, angol, holland, francia babák (Leonardo, Drake, Victorian, Promenade és Diagostini), de a legértékesebb darab egy 1885-ből származó, emberi hajjal és változtatható frizurákkal rendelkező baba eredeti ruhájában, a második legrégebbi egy 1920-as darab. Amúgy egy-egy ritkább példányhoz hozzájutni csak szerencsével lehet.

A kiállítás két termet tölt meg, egyik részében a húsvéti ünnepkörhöz, illetve a hagyományos népi életformához kapcsolódó megrendezett életképekkel: a húsvéti locsolás, a vetés, aratás, szüret, kukoricatörés, esküvő és disznóölés szereplői a viseletbe öltöztetett babák. De találkozhatunk itt cigány, néger, indián családokkal is, valamint karakterbabákkal, amelyek arca egy-egy jellegzetes fintorral, kifejezéssel fejez ki ad vissza sajátos hangulatot.

A kiállítás értékét megalkotója mintegy 40 ezer lejre becsüli, eszmei értéke azonban ennél sokkal több: sok egyedi darab és kisszériás gyártmányok ritka, szerencsés túlélői várják, hogy gyönyörködtethessenek valakit. Látogatható hétfőn, szerdán és csütörtökön 16–18, kedden 11–13, pénteken 13–18 és szombaton 10–13 óra között az Olt utca 8. szám alatt, szervezett csoportokat előzetes bejelentkezés (tel.: 0751 233 763) után fogadnak. A belépti díj felnőtteknek 6, gyerekeknek 3 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük