Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mentés az utókornak

Mentés az utókornak Kultúra

Egy kihalófélben lévő népi mesterség titkaiba vezet be dr. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente filmes Kerekesek című dokumentumfilmje, melyet a sepsiszentgyörgyi közönség kedden este tekinthetett meg a Művész Moziban.

A két szakember Gál József zabolai mesterember műhelyében rögzítette, hogyan vált formát a fa, és nemesedik kerékké a 85. életévét tapodó mester hozzáértő kezei alatt. A több napi forgatás nyomán összeállt, 10 órás anyagból 60 percbe összesűrített alkotás megtekintése során a néző megtudhatja, hogy Székelyföldön a kerékagy nyírfából, a küllők (fentők) bükkfából és a darabokból összeállított kerékfal tölgyfából készül. Az így összeállított szekérkerék megvasalását, vagyis a fém abroncs (ráf) ráhelyezését pedig kovácsok végzik.

Hirdetés
Hirdetés

A vetítést követő közönségtalálkozón a mester ízes, humorral fűszerezett nyelvezeten egészítette ki a látottakat. A megyében már csak három, meglett korú kerekes gyakorolja ezt a mesterséget: Albisban, Rétyen és Zabolán. Éppen ezért óriási jelentősége van a szakma csínját-bínját rögzítő nyersanyag különböző archívumokban történt elhelyezésének. Háromszéken eddig 43 népi mesterséget sikerült dokumentálni, és ily módon az utókor számára megmenteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük