Felhívás!

Mentés az utókornak

Mentés az utókornak Kultúra

Egy kihalófélben lévő népi mesterség titkaiba vezet be dr. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente filmes Kerekesek című dokumentumfilmje, melyet a sepsiszentgyörgyi közönség kedden este tekinthetett meg a Művész Moziban.

A két szakember Gál József zabolai mesterember műhelyében rögzítette, hogyan vált formát a fa, és nemesedik kerékké a 85. életévét tapodó mester hozzáértő kezei alatt. A több napi forgatás nyomán összeállt, 10 órás anyagból 60 percbe összesűrített alkotás megtekintése során a néző megtudhatja, hogy Székelyföldön a kerékagy nyírfából, a küllők (fentők) bükkfából és a darabokból összeállított kerékfal tölgyfából készül. Az így összeállított szekérkerék megvasalását, vagyis a fém abroncs (ráf) ráhelyezését pedig kovácsok végzik.

A vetítést követő közönségtalálkozón a mester ízes, humorral fűszerezett nyelvezeten egészítette ki a látottakat. A megyében már csak három, meglett korú kerekes gyakorolja ezt a mesterséget: Albisban, Rétyen és Zabolán. Éppen ezért óriási jelentősége van a szakma csínját-bínját rögzítő nyersanyag különböző archívumokban történt elhelyezésének. Háromszéken eddig 43 népi mesterséget sikerült dokumentálni, és ily módon az utókor számára megmenteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.